szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bloomberg emlékeztet, hogy Soros György kedden közzétett írásában úgy vélte: a magyar kormány propagandájának egyes elemei a nácik antiszemita propagandáját idézik.

„A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van...😊 Jó étvágyat!” – írta Facebook-oldalán a fideszes Pócs János. A hvg.hu megkérdezte a képviselőt, szerinte disznó-e Soros György. Pócs azt válaszolta: ennek semmi köze Soroshoz, egy ólban volt több disznó, a disznóvágás előtt pedig az erdélyiek rámutattak egyre, mondván ő a soros, őt vágják le. Kérdésünkre, érez-e áthallást az uszító Soros-ellenes kampány és mostani posztja között, azt válaszolta, semmiképp sem. A kommentelők jelentős része ezt nem fogadta el magyarázatként, sokan felháborodtak a képen.

A Bloomberg hírügynökség oldalán címlapon hozták péntek délután a Pócs-féle "soros disznót". A Politcs rovatban olvasható cikk szó szerinti fordítása szerint sárga tintával írták a leölt malacra, hogy “O VOLT A SOROS!!!”. Az angol nyelvű tudósításban legfeljebb annyi sántíthat, hogy a vicces kedvű disznótorozók nem használtak sárga tintát, ha a szerző valóban erre gondolt, hanem a megperzselt malacról valamivel úgy vakarták le a kormot, hogy az érintett felirat kirajzolódjon. És alatta a malac bőre valóban sárgás volt.

Soros György péntek reggel közzétett írásában úgy fogalmazott: "Úgy látom, hogy a magyar kormánynak az úgynevezett 'Soros-terv' elleni propagandakampánya kudarcot vallott. A kormány, minden erőfeszítése ellenére, nem tudta félrevezetni a közvéleményt". Az üzletember úgy vélte: "A propagandakampány igazi célja a gyűlöletkeltés, hogy ezzel fordítsák el az emberek tekintetét mások szenvedéseiről".

A Bloomberg is hivatkozik az írásra, amelyet a Népszava is közzétett, és amelyben Soros György emlékeztetett. Voltak olyan kormányzati plakátok is, amelyek azt a képzetet keltették, mintha bábként mozgatná az ellenzéki politikusokat. "Mint arra sokan rámutattak, a száját nevetésre húzó zsidó, a bábmester, a harmincas évek náci antiszemita propagandájának meghatározó elemei voltak" – állapította meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!