Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely az MSZP színpadáról megüzente, ha kell, jön, Molnár Gyula pártelnök a rendezvény végén bejelentette, azt javasolja a párt elnökségének, fogadják el a Párbeszéd ajánlatát.

Másfél óra kiváló szórakozást, izgalmat és meglepetést ígért Molnár Gyula pártelnök, az MSZP választmányi ülésén, melynek a végén bejelentette, azt javasolja az elnökségnek, fogadják el Karácsony Gergely és a Párbeszéd ajánlatát a közös listára és közös miniszterelenök-jelöltre. A résztvevők felállva tapsolnak, a szórakozás és izgalom határeset volt. Az együttműködés részleteiről még nem tudni semmit, de a héten beszéltünk olyan szocialista politikussal, aki szerint nem kellene átadni helyeket a várható 15 fős szocialista frakció rovására. Ellentmondó információkat hallottunk az ajánlatról illetve kérésről, az egyik verzió szerint 3 listás hely és két, esélyesnek mondott egyéni választókerület átengedése került szóba, más viszont kizárólag Karácsony listavezetéséről beszélt. Sőt, egy olyan pletykát is hallottunk, hogy nem is az MSZP-Párbeszéd, hanem az MSZP-Együtt lista került szóba - utóbbi foglalta volna magába a Párbeszédet is. Az Együtt viszont csütörtök este közölte, ők nem kérnek a közös listából, önállóan indulnak a választáson. Pedig - úgy tudjuk - már minden részletét előkészítették annak, hogy az eddig szövetségben lévő Együtt és Párbeszéd hogyan induljon a választáson úgy, hogy a 10 százalékos küszöbbel se legyen gondjuk.

Az összkép
©

Szigetvári Viktor, az Országos Politikai Tanács elnöke fogalmazott meg igen éles kritikát az ATV-ben: "a langyosakat kiköpi a Jóisten."

Elmondások alapján az Együtt-ben nem viselték túl jól Karácsony kifarolásást, melyről olyan bő 10 napja tudtak. Volt, aki nem is értette, hogyan gondolhatják, hogy a szocialistáktól jobb ajánlatot kaptak, mint tőlük. Utóbbi vélemény nyilván akkor értelmezhető, ha az Együtt reményeiből indul ki valaki, ők ugyanis a parlamenti bejutással számolnak.

Legalább bejelentett valamit

Vissza az MSZP választmányi ülésre: fontos volt itt Molnár számára legalább azt a bejelentést megtenni, hogy Karácsony lehet a közös miniszterelnök-jelölt, hiszen elég döcögősen haladnak a szocialisták a saját maguk által kijelölt úton, ráadásul az eredeti tervekkel ellentétben jelölteket sem tudnának most még állítani.

Egyrészt Botka László miniszterelnök-jelölt távozása után Molnár Gyula még arról álmodozott, október 23-ára meglehet a nagy együttműködés, és volt olyan vélemény is, hogy Botka után nagyjából 24 órán belül lezongoráznak mindent a DK-val. Ez viszont nagyon nincs így: a legutóbbi információink szerint az MSZP és a DK nagyjából januárban állapodhat meg. Hogy pontosan kinek a hibájából, azt nem tudni. A tárgyalásokról ellentmondásos információink vannak, van olyan szocialista, aki szerint a megállapodásközeli helyzetben a DK áll elő újabb és újabb követeléssel, más szocialista viszont megerősítette, az utolsó körben tőlük új, a korábbinál a DK számára talán kedvezőtelenebb ajánlat érkezett.

©

Molnár Gyula pártelnök azt ígérte, a következő hónapokban saját maguk és a kormány bírálata helyett a víziójukról fognak beszélni, programjuk fő gondolata pedig, hogy lesz 4. köztársaság. Azt kérte az emberektől, kicsit nézzenek máshogy a szocialistákra. Molnár Gyula - majd később Korózs Lajos is - elmondja, büszke rá, hogy nyugdíjas szavazóik vannak. Rátér arra, meg kell védeni a demokráciát, és itt az egri hősök példáját hozza.

"A roskadozó várban vezérekre és szolgálókra is szükség van, de Egerben volt egy vezér, aki azt hitte, okosabb a többinél, ő jobban járhat a bajtársai kárára. Azt hitte, hogy megúszhatja, a történelem azt mutatja, ezt nem lehet megúszni" - üzent Molnár, majd hozzátette, együtt kell működni az ellenzéki pártoknak a demokrácia megvédésében. Kitart amellett, hogy közös jelölt, közös lista és közös miniszterelnök kell. Ennél a pillanatnál szólítja Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a színpadra, akinek a jelenlévők örültek.

Orbán nem lottón nyert, itt valami más kell

Karácsony azzal nyit, talán könnyebb lenne mindenkinek, ha ő nem lenne itt, ő is feszeng, hogy nem értik-e félre, hogy miért jött (itt még híre-hamva sincs Molnár nagy bejelentésének). Jobb lenne végre egy családdal töltött hétvége - mondja. Karácsony úgy látja, nagy problémák vannak az ellenzéki együttműködés területén. A 106 egyéni körzetről ugyan meg kell állapodni, de ez nem elég a győzelemhez, a változást akarók többet szeretnének.

"Nem lehet, hogy azért nem bíznak bennünk a szavazók, mert mi sem bízunk egymásban? Hogy azért adták fel a reményt, mert úgy látják, mi is feladtuk?"

Alaposan megtapsolták mikor közös listáról és közös miniszterelnök-jelöltről beszélt, de szerinte közös ajánlat is kell a Fidesz leváltásához. Az elmúlt évek megmutatták, hogy új vizióra is szükség van, a kritikánál itt többre van szükség.

"Orbán nem lottón nyerte a kétharmadot."

Ő volt az egyetlen, aki még szóba hozta Botka Lászlót, a korábbi miniszterelnök-jelöltet. Azt mondta, egyetért Botkával, új baloldali ajánlatra van szükség, jobban meg kell érteni az országot. "Nem a modernizációra akarjuk építeni az országot, nem futunk a tőke után, az emberekbe kell befektetni" - mondja, amit szintén megtapsolnak. Szerinte ezt a víziót tudnák közösen képviselni.

"Ha lezárjuk a meddő vitákat, a programmal, vízióval meg lehet ragadni a hatalmat és az emberek képzeletét."

A várományos
©

Közös ajánlathoz kell közös miniszterelnök-jelölt. Mikor a Párbeszéd megnevezte őt, azt mondta, mindegy, hogy tolja vagy húzza a szekeret, csak menjen a szekér. (Ő volt az is, aki pár hónapja közölte, Botka ellen nem indul.)

"Találjuk ki közösen, milyen szerepet szántok az együttműködésben. Ha kellek, jövök, hozom magammal a népszerűségemet, a zuglói eredményeket, a helyi szociális modellt, a választási győzelmet, amit nemrég arattunk közösen."

Karácsony megköszöni a részvétel lehetőségét, majd levonul a színpadról. A forgatókönyv szerint kezet kellett volna fognunk, de nem baj, majd a végén - mondja a szót visszavevő Molnár, a közönség nevetgél. Azzal folytatja, hogy ez egy új lehetőség, az MSZP-vel lehet tovább haladni. Másokkal is tárgyalnak tovább, de "az igazi szövetséget, az igazi együttműködést ebben a sávban gondoljuk."

Hiller sorolta a programpontokat

A legfőbb cél, hogy "tegyünk igazságot", mert a Fidesz igazságtalanságot hozott, békétlenséget hozott, egyenlőtlenség nőtt - mondta Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. "A Soros elleni kampány politikai kábítószer, erős drog, arról szól, hogy ne foglalkozzunk az egészségügy, oktatás helyzetével és a szegénységgel." Amíg félelem van, a kerítés állni fog, de nem mondanak le arról, hogy az állampolgárok úgy érezzék magukat biztonságban, hogy ne legyen kerítés. A béke garanciája az Európai Unió. Minden, ami az EU-t gyengíti, a békét és jólétet veszélyezteti.

©

Majd sorolja a konkrét elemeket:

 • Gazdaságpolitika lényege, hogy mindenki anyagi biztonságban élhessen. Sokak jóléte a cél, az uniós béreket célozzák be. Senki se keressen kevesebbet nettó 100 ezer forintnál.
 • Felmondják a Paks II-ről szóló szerződést, és népszavazást terveznek az atomerőműről.
 • Euro bevezetésének feltételeit is kidolgozzák.
 • Az alacsony jövedelműek adóterhét adóvisszatérítéssel csökkentik. A nyugdíjjárulék felső korlátja 700 ezer forint lesz, az efölötti jövedelemhányadra 10 százalékos, az 1 millió forint fölötti hányadra 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnek ki.
 • Ez lesz az alapja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének, 5 százalékra.
 • Beszüntetik a letelepedési kötvények forgalmazását, a forgalmazó cégekre 75 százalékos offshore adót vetnek ki.
 • Nyugdíjasok a svájci indexálásra számíthatnak az emelésnél. A minimális nyugdíjat 57 ezerre emelik, a 100 ezer forint alatti nyugdíjakra emelési programot dolgoznak ki. Rászorultsági alapon ingyen adnának gyógyszereket.
 • Garantált szociális minimum intézményét bevezetik, havi 1 köbméter vizet, 15 köbméter gázt, 30 kilowatt áramot olcsón kaphatnak az emberek a bejelentett lakcímükön, hogy ne fagyjon meg senki.
 • Bérlakásépítési program indul.
 • 50 százalékkal emelik a családi pótlék összegét, garantálják az értékállóságát. "Nekünk a szegény családok a legfontosabbak."
 • Uniós átlagot elérő lesz az egészségügyi költés a ciklus végéig, emelik a béreket. A hálapénzt felszámolnák.
 • Az oktatásban azt ígérik, hogy a GDP 6 százalékát fordítják oktatásra, pedagógusok bérének alapja a minimálbér lesz, tankötelezettség korhatárát 18 évre állítják vissza, 9 évfolyamos alapképzést ígér, az MSZP, az alsó tagozat bővülne 5 évre. Megállítanák a szegregációt, a kötelező körzetesítést egyeztetésre bocsátják. Bár legszebb az "édes anyanyelv", de az angol nyelv ismerete versenyképességi kérdés, ezért megtesznek mindent, hogy minden diák a gimnáziumban angolból sikeres érettségit tegyen. Az informatika is kiemelten fontos, erre is nagyobb hangsúlyt helyeznek. Megszüntetik a Klebelsberg Központot. Első diplomát ingyenessé teszik (ez kapja a legnagyobb tapsot) Hallgatói ösztöndíjakat 33 százalékra emelnék. Minden egyetem szabadon dolgozhat, a CEU is, ha a baloldal kormányoz.
 • Fontos a fenntartható fejlődés, beszél a zöldfelületek növeléséről, buszcsere-programról.
 • Fölösleges szabadságharcot folytatni az EU-val, az együttműködés nemzeti érdek.
Majd vissza a régi lemezhez: a kormány lebontotta a demokráciát. A 3. Magyar Köztársaság nem létezik, csak köztársasági elnök van, köztársaság nincs. Az MSZP azt mondja, új köztársaság kell, kikáltják a 4.-et. Független, demokratikus, szociális jogállam, az EU tagja Magyarország - mondja Hiller, mire a taps mellé kap egy "éljen"-t is a közönségből.

Tóbiás József és Harangozó Tamás, sajnos nem tudni, melyik pillanatban
©

Üzennek Orbánnak

A következő felszólalók a korábbiaknál szenvedélyesebb hangvételű beszédet tartanak, Kunhalmi Ágnes - a program arca - lendületesen üzen Orbánnak amiatt, hogy Mészáros helikopterrel jár, mert rossz az út, miközben az emberek a kórházba alig tudnak eljutni. "Ez a nemzetállam, ahol előbb húznak fel egy Horthy szobrot, mint hogy normális tankönyvet adjanak a gyereknek?!

Innen üzenjük a híveiknek, nagyon sürgősen kongassák meg a vészharangokat."

Az oktatás helyzetével kapcsolatban sem hagy ki egy odaszúrást:

"Soros megtanította Orbánt angolul, Orbán meg elvette a lehetőséget a gyerekektől. Ha ebben nem tud segíteni az állam, lehúzhatjuk a rolót."

Kunhalmi szerint az ellenzéki pártok közül az MSZP az egyetlen, amely kormányzott - ami technikailag igaz, csakhogy a Gyurcsány-kormányok tagjainak jelentős része a DK-ba távozott -, ők soha nem fordították az államot az emberek, főleg nem a szegényekkel szemben. Gyurcsányt idézve, "nem kicsit, nagyon" zavarja őket, hogy a külföldön dolgozók nehezen szavaznak, míg a határon túli magyarok levélben is megtehetik azt. Épp ezért kell a közös lista, hogy ezek a szavazatok se vesszenek el. Aki a közös listán ágál, a határon túli magyarok szavazatát is fölerősíti - mondja Kunhalmi. "Minden tisztelet és szeretet a határon túli magyar honfitársaké, de a belföldön élő szavazóknak is engedjék meg, hogy beleszólhassanak a saját sorsukba - mondja Kunhalmi.

Kunhalmi nagyobb tapsot kap, mint Karácsony, "ugye Gergő, nem vagy féltékeny?" - kérdezi vicceskedve a konferanszié szerepét is vivő Molnár. "A hazai pálya előnye."

Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán arról beszél, kormányon be kell fejezni a falurombolást addig is vissza kell szerezni a falusi emberek bizalmát. Szerinte Orbán falusiként egy mondást tanult meg: hogy az egér és a parasztember hal éhen utoljára. "Orbánnak üzenem, hogy fogynak az egerek."

Bangóné Borbély Ildikó is elég kemény beszédet tart, maffiázza és kleptománozza a kormányt, de arra, hogy Orbán a házához építtet kisvasutat, már nem reagál senki. Arra viszont igen, mikor azt mondja, "fizessenek a Mészárosok, Rogánok, Garancsik", majd megüzeni Orbánnak, nem fél.

Korózs Lajos a rá jutó időben részletesen megismétli a nyugdíjasoknak tett ígéreteket, "ha a liberális közgazdászok prüszkölnek", akkor is megcsinálják. A legnagyobb sikert a közönségnél azzal aratja, mikor beszéde végén közli, aki nem itt élt és dolgozott, ne kapjon magyar nyugdíjat. Az már csak az újságíróknál okozott meglepetést, mikor Korózs elvtársozta Hillert és Molnárt.

A szegfű mellé bejött a sportos fiatal

Némileg dizájnt váltott az MSZP a mostani választmányi ülésre: a szónokok az "együttműködés, jólét, elszántság, igazság" feliratokkal jócskán ellátott fal előtt beszéltek, Karácsony kivételével minden beszélő a színpadra kihelyezett fehér bőrfotelekben ült. Bár már megszülettek a mémek is az MSZP legújabb kampányfilmjéből, melyen egy nő fut, a jelenlévőknek nagyon tesztett az alkotás. A helyszínen ki is osztottak egy A4-es füzetet, ahol maradt ez a sportos imidzs: futók, kerékpározók, jógázók képe mellé írták fel több programpontjukat.

©

A füzetet ezen az oldalon is meg lehet nézni. Mindenesetre némi ellentétben áll ez a kép azzal a mondással, hogy büszkék arra, hogy ők a nyugdíjasok pártja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Online kérhetnek segítséget, akik úgy érzik, nem bírják a világjárvány terheit

Online kérhetnek segítséget, akik úgy érzik, nem bírják a világjárvány terheit

Haraszti Miklós: Valójában esélyt ad az ellenzéknek, hogy a parlamenten kívül kerültek

Haraszti Miklós: Valójában esélyt ad az ellenzéknek, hogy a parlamenten kívül kerültek

A rák több mint 50 típusát mutatja ki egy új vérvizsgálat

A rák több mint 50 típusát mutatja ki egy új vérvizsgálat