szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A publicistát nagyon zavarhatták vendégei – a Bencsik, Lovas, Huth trió – a Sajtóklubban, néha nekik is szót kellett adni, ezért a megújult Echo TV adott egy saját műsort Bayernek, a neve pedig illeszkedik a Mónika, Balázs, Anikó vonalba, csak itt a közönségszórakoztatás (-hülyítés?) helyett a show elsődleges célja, hogy Bayer elmondhassa, amit épp akar.

Vannak sikeres politikai kommentár-, illetve showműsorok, Last Week Tonight, Late Night Show, The Tonight Show, és vannak a műfajnak ikonikus alakjai is, Jimmy Fallon, Seth Meyers, Conan O’Brien, David Lettermann, John Oliver. Na, Bayer Zsolt és a Bayer Show az Echo TV-n nem ilyen.

Apropó: közönség van, beültettek néhány embert a stúdióba, akik nem tapsolnak, nem nevetnek, csak ülnek, egyetlen funkciójuk és szerepük az, hogy vannak és hallgathatnak, mint kezdő parlamenti államtitkár, ha kormányülésre téved. Bayer időnként kinéz közönségére, hatásszünetet tart, figyeljetek, ez most fontos lesz, és ti hallhatjátok, ezt követően pedig monológba kezd Soros Györgyről, később Csipkerózsikáról.

©

A műsor első húsz perce egy önkényes, de legalább semmilyen szinten sem aktuális témaválogatás, beszél a már említett Soros Györgyről – mivel nincs olyan echós műsor, amiben róla ne beszélnének – és Nobel-békedíjáról (december 4-i hír), szó esik arról az Iszlám Állam-üzenetről, hogy karácsonykor (amerikai) szülészeteken és óvodákban gyilkolhatnak (november 29-i hír), Csipkerózsikáról, hogy van, aki (Angliában) betiltaná (november 23-a) és Trump (Japánban történt) haletetéséről (november 6-a). Mondja valaki, hogy nem figyel már a világ színes kis híreire a magyar sajtó!

A hírek akutalitása után azonban kérdés, hogy a következő heti műsorhoz sikerül-e véletlenül december 11-18. közötti információkat összeszedni, vagy Bayer elindul vissza az időben, és legközelebb az októberi hírek kerülnek sorra.

A Bayer-kommentároktól okosabb kevéssé lesz az ember, tájékozottabb sem feltétlen, legföljebb azt tudja meg, hogy a kormánypárti tévécsatorna kormánypárti ökle mit hisz a világról. Soros gonosz, a bevándorlás megállítandó, Európa hanyatlik, már a nemi szerepeket sem becsülik semmire, bezzeg Magyarország és bezzeg Orbán, a nem az ő oldalukon álló sajtó manipulál.

A műsor egyetlen pozitívuma, hogy csak a tizenhatodik percben hangzott el először az imádott bayeri szófordulat, az „idióta kretén baromállat”, ami egy hétköznapi Sajtóklubban már a negyedik percben megtörténik és gyakrabban hangzik el, mint MSZMP-pártkongresszuson az Internacionálé.

©

A Trump japán pontyetetős hír kommentálásánál – amikor egy fotóügynökség képe miatt először azt lehetett hinni, hogy az amerikai elnök öntötte a vízbe először otromba módon a haleledelt, majd kiderült, csak japán kollégája példáját követte –, amikor Bayer rögvest szándékos Trump-lejáratást kiállt, kinéz a viaszbábut idéző közönségre:

Ezt magyarázzák meg nekem. Ne magyarázzák meg, mert letelt a műsoridőnk.

De csak az első rész ért véget itt, a második húsz percben az íróasztal mögüli székből fotelbe ült Bayer, hogy egy vendéggel, az első részben Schmidt Máriával beszélhesse meg a bayeri valóság nagy kérdéseit.

„El akarják lehetetleníteni, hogy közügyekről tudjunk beszélni” – fakadt ki a Terror Háza főigazgatója, aki megállás nélkül közügyekről beszél, a liberalizmust fölváltó kóros és káros posztliberalizmusról, miután Bayer egyetlen mondaton belül jutott el Philippus Arabus római császártól eljut napjainkig, majd néhány perc Európa-ostorozás után már Marton Lászlóról, Sárosdi Lilláról és Schilling Árpádról beszélnek.

©

Kiderül, hogy Schmidt nem vette volna tolakodásnak annak idején, ha valaki az ő combjára teszi a kezét, azt pedig 19. századinak gondolja, ha egy nő, Sárosdi, a férjével, Schillinggel nyilatkozik a nőt ért zaklatásról.

Milyen nő az ilyen?

Egy bibliai idézettel zárul a show. „Megpróbálja az Úr azokat, akiket szeret.” Például a Bayer-műsor háromnegyed órájával.

Igaza volt Bayernek, amikor azt mondta, a showjelleget egyedül zakója díszzsebkendője adta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!