szerző:
hvg.hu

A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Somogy megyei Hetes iskolájának egyik tanárát, mert a férfi verte a gyerekeket. Úgy tűnik azonban, mégsem ő húzhatja a rövidebbet, hanem az a személy, aki egyesek szerint szégyent hozott a falura.

A hetesi gyerekbántalmazási ügyet kirobbantó pedagógus eltávolítását követelte a szülői munkaközösség vezetője és egy helyi képviselő egy közelmúltban tartott, meglehetősen indulatos értekezleten, amelyen a tantestület tagjain kívül részt vett a tankerület vezetősége, valamint a falu polgármestere és több képviselője – derül ki a Népszava riportjából.

A kaposvári bíróság egy év öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a hetesi általános iskola napközis tanítóját, valamint 18 hónapra eltiltotta a pedagógusi hivatástól a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfit többrendbeli bántalmazás és védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt.

A Gyula bácsiként emlegetett férfi évekig pofont vagy nyakast adott a rosszul viselkedő gyerekeknek, a renitensek fejét osztálynaplóval, munkafüzettel ütötte, a lábukra taposott, hátukat rúddal ütötte, hol a diákok szeme láttára, hol a tanári szobában vagy a tornateremben. Nemcsak az iskolában, a nyári táborokban is hamar eljárt a keze – olvasható a cikkben.

A hatósághoz és az Emberi Erőforrások Minisztériumához is névtelen feljelentés érkezett az ügyben. A kaposvári tankerület tavaly tavaszi vizsgálata nem hozott eredményt, a pedagógusok és az igazgató meghallgatása után az ügyet fikciónak minősítették. Valaki aztán mégis rendőrséghez fordult, és bíróságra került az ügy.

Az iskola igazgatója nem akart nyilatkozni az ügyről, a lap információi szerint azért, mert neki is volt már hasonló ügye, bántalmazás miatt ügyészségi megrovásban részesült, de ettől még dolgozhat vezetőként. Az igazgató ahhoz sem járult hozzá, hogy a tanárok nyilatkozzanak.

Az iskola pedagógusai megosztottak az ügyben: egy részük kiállt az elítélt kolléga mellett, azok hozzászólásai viszont nem kerültek be az értekezletek jegyzőkönyveibe, akik ellene szólaltak fel.

A riportban olvasható az is, hogy az igazgató a kinevezése után hívta Hetesre a napközis tanítót, aki időnként ittasan ment dolgozni.

Amikor nyilvánosságot kapott a gyermekbántalmazási ügy, akadt olyan tanár, aki megpróbálta meggyőzni az érintett szülőket, hogy vonják vissza a feljelentést. A tanító tovább dolgozhatott az iskolában egészen szeptemberig, amikor megjelent az első, az esettel kapcsolatos újságcikk.

A Népszavának Török Tiborné polgármester azt mondta: a közelmúltban tartott értekezleten valóban azt mondták az ügyet kirobbantó pedagógusnak, hogy ha dönthetnének, kizsuppolnák a tanárnőt. Ezt a falu egykori jegyzője, egyik jelenlegi képviselője közölte vele, aki az iskola igazgatóhelyettesének édesanyja.

A pedagógusnak felrótták, hogy a perrel kapcsolatos cikkeket megosztotta a legnagyobb közösségi portálon, és ezzel rossz hírét keltette a falunak. A polgármester azt mondta: nagyon zavarta őt, hogy senki sem állt ki a tanárnő mellett. 

Stickel Péternek, a tankerület vezetőjét is megdöbbentették az indulatok. A helyzetet tovább nehezíti, hogy Jakab József igazgatói ciklusa utolsó tanévét tölti. Török Tiborné polgármester már jelezte a tankerületnek: célszerűbbnek látná, ha új pályázatot írnának ki.

Az érintett tanárnő nem kívánt nyilatkozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!