szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP és a DK ugyanakkor nem lesz ott a pénteki demonstráción.

Ahogy hétfőn megírtuk, a Jobbik elnöke péntekre fáklyás tüntetést hirdetett a Fidesz Lendvay utcai székháza elé azután, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 662 millió forintos bírságot helyezett kilátásba a pártnak tiltott támogatás – vagyis a Simicska Lajos cégétől olcsón kapott plakáthelyek – miatt.

Két ellenzéki párt, a Momentum Mozgalom és a Lehet Más a Politika is jelezte, hogy részt kívánnak venni a demonstráción.

A Momentum korábban nyílt levélben jelezte, hogy ki fog állni a Jobbik mellett, ha az tisztáz több kényes kérdést, erre a felvetésre a párt egy egyszavas közleményt adott ki. Az Index megkereste Soproni Tamást, a Momentum alelnökét, aki azt mondta: a feltett kérdéseikre nem kaptak kielégítő válaszokat, ám az ÁSZ-ügy sokkal durvább és komolyabb, mint elsőre gondolták, ezért részt vesznek a tüntetésen.

A lap az LMP-s Ungár Péterrel is beszélt, aki közölte, hogy a párt képviselteti majd magát a demonstráción, ám azt nem tudta megmondani, hogy konkrétan kik.

A Demoratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt tagjai ugyanakkor nem mennek el az eseményre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid-Windisch Judit Itthon

Bemondásra kellene elhinni, hogy a Jobbik listaáron vett plakátot

Nem nyilvánosak a Jobbik és a Simicska Lajos plakátcégei között kötött szerződések, így nem lehet ellenőrizni, hogy a Jobbik valóban tiltott támogatáshoz jutott-e vagy sem. Vona Gábor pártelnök azt állítja, nem, a NAV és az ÁSZ viszont súlyos szabálytalanságot talált. Az pedig egy külön kérdés, hogy miért most erősködnek, holott eddig sem volt tiltva egy alapos ellenőrzés.