szerző:
T. R.

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a szerintük a nemzeti konzultációban található félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda megbízásából eljáró ügyvéd eddig nem hallott indokot mondott a konzultáció védelmében.

A Helsinki Bizottság azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt nemzeti konzultációs kérdőívében szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők azt is kérik, hogy a kormány közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen nyolcmillió forint sérelmi díjat.

Korábban a Fővárosi Ítélőtábla már ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon, reklámokban ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció ötös pontja.

Mint ismert, a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció ötös pontja arról szólt, hogy Soros azt is el akarja érni, hogy a bevándorlók enyhébb büntetéseket kapjanak az elkövetett bűncselekményeikért. A kormány magyarázatot is fűzött ehhez, amelyben azt írta, Soros jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása. A Helsinki szerint azonban ők soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését.

A Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek szerdán volt az első tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A Rogán-minisztérium képviseletében eljáró ügyvéd, az alperes arra kérte a Törvényszéket, hogy utasítsa el a Helsinki keresetét,

mivel a nemzeti konzultáció idézett pontja és állítása csak egy véleménynyilvánítás, egy olyan ügyben, ami széles társadalmi rétegeket érint, továbbá az ötös pont felvetése és az azt magyarázó mondatok között nincs összefüggés.

A bíró, miután felolvasta az ötös pontból azt, hogy “Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat”, arra kérte a felperes Helsinki Bizottság ügyvédjét, értékelje a mondatot. Ő erre azt mondta, ezt a kitételt nem vitatják, a mondatnak azt a részét sérelmezte, miszerint “és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat”, mert általánosít mind a személyi kör, mind a tárgykört illetően is. A Helsinki szerint egyetlen ügyben nyújtottak védelmet két személynek, egy idős asszonynak és egy kerekesszékes férfinak.

Az alperes kérésére a Törvényszék ezt követően elhalasztotta a tárgyalást, az ügy február 14-én folytatódik, ekkor már érdemi döntés születhet.

A tárgyalás után Győző Gábor, a Helsinki állandó megbízott ügyvédje azt mondta, a halasztás egy szokásos eljárás, miután a másik fél jelezte, nem tudott a tárgyalási napig érdemben reagálni az elővezetett bizonyítékokra. Ők azonban továbbra is azt kifogásolják, hogy nem általánosságban védik a törvénytelenséget elkövető bevándorlókat, csak egyszer fordult ilyen elő, a már említett két embert, és nem minden bűnelkövetőnek nyújtanak jogi segítséget.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció már véget ért, az íveket a kormány szerint soha nem látott mennyiségben küldték vissza, a konzultációs honlap pedig már nem elérhető.

Cikkünk megjelenése után levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amit változtatás nélkül közlünk:

"A HVG.hu oldalon téves információ jelent meg a Helsinki Bizottság által a nemzeti konzultáció ügyében indított perrel kapcsolatban. A cikk állításával szemben a Kormány határozott álláspontja, hogy a kérdőíveken szereplő mondatok mindegyike tényeken alapul, és ezt a kabinet dokumentumokkal is alátámasztja. Kereseti kérelmében maga a Helsinki Bizottság is elismeri, hogy a konzultációban szereplő idézetek valós tények, ők sem cáfolják, hogy az idézetek tőlük származnak.

A Helsinki Bizottság akciója nem más, mint tudatos kísérlet arra, hogy megakadályozza a nemzeti konzultációt, amelyben a magyarok elmondhatják a véleményüket az ország biztonságát veszélyeztető betelepítési tervektől.

Nem meglepő ez attól a bevándorláspárti szervezettől, amely több százmillió forintos támogatást kapott Soros György hálózatától, és amely korábban úgy jelentette fel nemzetközi fórumokon Magyarországot a bevándorlók ügyében, hogy azon még pénzt is keresett."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!