szerző:
hvg.hu

Az eredeti főbérlő visszamondta a Soros György alapítványa által támogatott szervezet irodabérlését, de sokan siettek a szegényekért dolgozó szervezet segítségére.

"Lesz tető a fejünk fölött!" – írta Facebook-oldalán a Soros-támogatás miatt a leendő bérleményéből kipaterolt Az emberség erejének Alapítvány. Azt nem árulták el, hova mennek, csak azt közölték, az elmúlt időszakban nagyon sok támogatást és felajánlást kaptak, ennek köszönhetően nem jelent majd fennakadást az új munkahelyük kialakítása.

Volt már egy kiszemelt irodájuk – a Nappali nevet viselő kultúrkocsma üresen álló emeletén bérelt volna 130 négyzetmétert –, ám a főbérlő inkább lefújta az egészet. A Népszava szerint azért, hogy a város kormánypárti vezetésének eleget tegyen.

A pécsi Közgyűlés kormánypárti többsége mindeközben egy olyan szöveget fogadott el, amelyben a pécsi "Soros-kampányközpont" létesítése ellen tiltakoznak, és felkértek minden pécsit, ne adjon helyet egy ilyen irodának. Ez ugyanis "Európa, hazánk, Magyarország és Pécs jövőjét" is kockáztatja szerintük.

Kemény üzenetet küldött nekik Soros György Nyílt társadalom Alapítványa: közleményükben azt írták, az alapítvány (EEA) több mint 10 éve működik, "tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll, és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani". Most abban támogatta az alapítvány az EEA-t, hogy továbbra is folytassák elkötelezett munkájukat az ország egyik legelmaradottabb térségében az ott élők életminőségének javítása érdeklében. Vagyis, "migránsok" helyett a szegények oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését javítanák a támogatásból.

A Nyílt Társadalom Alapítvány szerint "a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az alapítvány tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására.

Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat."

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működnek Magyarországon és segítenek a magyar embereknek különböző területeken, mint pl. az oktatás és az egészségügy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák