szerző:
hvg.hu

Nem megy el a Jobbik pénteki fáklyás tüntetésére, de szolidáris a párttal a rá kiszabott állami számvevőszéki büntetés miatt – mondta Karácsony Gergely az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vendégeként. A Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere szerint az, amit az ÁSZ csinált a Jobbikkal, példa nélküli és felháborító, éppen annyira felháborító, mint a Jobbik politikája.

Felkéréséről szólva Karácsony Gergely azt mondta: a múlt csütörtökön egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a baloldali összefogásnak csak a közös listán való indulással van értelme. Másnap kereste meg Molnár Gyula, hogy vegyen részt az MSZP szombati rendezvényén, ahol bemutatták mint a két párt közös miniszterelnök-jelöltjét, a jelölését pedig hétfőn hivatalosan is elfogadták a szocialisták. "Nekem nincs olyan ambícióm, hogy Magyarország miniszterelnöke legyek. Ha valaki olyan vezetőt akar az ellenzéknek, aki egy Orbán Viktor, csak egy baloldali változatban, akkor erre én nem vagyok alkalmas. Én nem vagyok egy hatalomszerető ember, olyan, aki összekeveri a politikát a saját céljaival, aki a személyes ambícióit követi a szolgálat helyett. Én szolgálni szeretnék" – magyarázta.

Az Együttről azt mondta, ők a nevükkel nehezen összeegyeztethető utat akarnak járni azzal, hogy ragaszkodnak a külön listás induláshoz. Megjegyezte azt is, Juhász Péterék korábban sokat udvaroltak neki, hogy vezesse a listájukat.

A DK-nak azt üzeni Karácsony: ha a közös indulást szintén elutasító pártnak az a problémája, hogy nem tudja őt elfogadni miniszterelnök-jelöltnek, akkor mondjon valaki mást, akiben meg tudnak állapodni. "Én nagyon lelkesen fogom támogatni. Ha mindenképpen külön listán akarnak indulni, akkor azt szeretném tőlük megkérdezni, hogy az elmúlt öt évben miért beszéltek mindig a közös indulásról, és most miért gondolták meg magukat."

Karácsony a Jobbikkal való összefogást azért tartja kizártnak, mert nincsenek közös erkölcsi alapok, amelyek lehetővé teszik a hiteles közös politizálást. A többi, a világról sok szempontból hasonlóan gondolkodó pártnak azonban azért lenne fontos együtt dolgozni, létrehozni egy, a választópolgárokat megmozgatni képes erőt, mert a mostani kaotikus helyzet az ő, de a politikusok számára is demotiváló.

A választók, magyarázta, már biztosan nagyon unják a pártok közötti csatározásokat. A pártok pedig valamit rosszul csinálnak, mert hiába vannak többségben azok, akik le akarnák váltani az Orbán-kormányt, nem találnak maguknak olyan politikai erőt, amellyel ezt kivitelezhetőnek látják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra