szerző:
Kaufmann Balázs

Az egykori kulturális főváros vezetése nyilatkozatban kérte a pécsieket, hogy ne vegyenek részt “Soros György tervének megvalósításában”. Az értelmezhetetlen városvezetői kiáltvány miatt utcára vonultak a pécsiek.

A tíz éve működő Emberség Erejével nevű, pár fős pécsi alapítványt egy héttel ezelőttig a baranyai megyeszékhelyen kívül nem sokan ismerték. Hogy mostanra az összes nagy híroldal, televíziók, rádiók foglalkoztak vele, Hoppál Péternek köszönhető. A kulturális államtitkár (másodállásban Páva Zsolt gyámja) a múlt héten rántotta le a leplet az alapítványról és elmondta, hogy:

  • az Emberség Erejével Alapítvány Soros György vadonatúj vidéki kampányközpontjainak egyike,

  • működésének célja, hogy migránsok ezrei, tíz- és százezrei települjenek Magyarországra,

  • gyermekeink, unokáink jövőjének ellehetetlenítése, valamint

  • további borzalmakat errefelé talál.

Hoppál-terv egy pécsi kukán december 16-án
©

A fentieket egy mindössze ötfős vidéki társaságnak a nyakába varrni erős túlzásnak tűnhet, még úgy is, hogy valóban nagy vállalást tett a jövőre nézve az Emberség Erejével Alapítvány. Az elmúlt években ők például különböző emberi jogi programokat tartottak Dunántúl-szerte, hátrányos sorsú gyermekeknek működtettek tanodákat és egy egyedülálló élő könyvtár gazdái voltak. Eddig is pályázati forrásból működtek, most pedig valóban elnyerték a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik jelentős pályázatát, amelynek segítségével három éven keresztül évi csaknem 100 millió forintból működtethetik az Erősödő Civil Közösségek elnevezésű pályázati programjukat.

“Ha valaki a benzint szeretné téríteni, amivel hospice házban haldokló emberekhez juthat el gondozni őket, akkor pályázhat ennek térítésére. Ha valakinek speciális nevelésű gyerekek oktatásához szükséges kiegészítő tananyagok beszerzésére van szüksége, akkor pályázhat arra, de az is jó helyen jár, aki a baba-mama klubjához szükséges terembérlethez keres támogatást. A pályázatokat a lehető legszélesebb körben hirdettük meg” - magyarázza Mester Zoltán az Emberség Erejével Alapítvány munkatársa.

“Épp gyermekeink és unokáink jövőjének jobbá tétele a célunk” - teszi hozzá.

Pedig az ezzel ellentétes hoppáli gondolatot aztán nyilatkozatba foglalta a pécsi képviselőtestület és bár egy ilyen kiáltvány nem bír sok gyakorlati jelentőséggel, mégis befolyásolta az Alapítvány sorsát.

Többen írtak fenyegető, gyalázkodó üzeneteket az alapítvány tagjainak, de előfordult olyan is, hogy egy idegen csöngetett be az elnök otthonába, hogy inzultálja. Végül pedig elvesztették az irodájukat. Az egyik pécsi kávézó emeletén lett volna a központjuk, ám amikor az annak helyet adó ingatlan tulajdonosa értesült arról, hogy a városvezetés nem kívánatosnak nyilvánította az alapítványt, megkérte őket, hogy távozzanak. A helyi Fidelitas is aktivizálta magát, aktivistáik megjelentek az Alapítvány egyik ételosztásán.

Mindez már sok volt a szebb időket látott, egykori kulturális főváros egyébként meglehetősen izmos értelmiségi rétegének. Tiltakozó nyílt levelek születtek és egy tüntetést is gründoltak szombat estére. Ezen ott voltunk, íme a rövid összefoglaló:

De mi értelme egy alapvetően a város és a régió hasznát szolgáló, nyilvánvalóan ártalmatlan alapítvány ellehetetlenítésének? A kormányzati gyűlöletpropaganda szolgai ismételgetésén kívül ezúttal felsejlik egy sokkal praktikusabb haszon is.

Éppen azelőtt, hogy Hoppál nekiugrott ennek a kis pécsi alapítványnak, az országos sajtóban is megjelent számos cikk, amely a város adósságával foglalkozott és azzal, hogy a kormányzat egy 9,5 milliárd forintos hitellel húzná ki a csávából a várost. Ám ennek ára is van.

A Pécsnek ígért állami támogatás feltételei

- az önkormányzat és a városi cégek számláját 2018-tól a Magyar Államkincstárnál vezetik, legalább addig, amíg vissza nem fizetik a kölcsönt,
- a város teljes vagyona fedezetül szolgál a kölcsönre, a forgalomképes ingatlanok teljes állományára pedig jelzálogot jegyeznek be az állam javára,
- az önkormányzat pénzforgalmi számlájára és a helyi adó alszámlára is beszedési megbízást kap a Magyar Államkincstár,
- a város folytatja a megtakarításokat, a saját önkormányzati bevételek növelését és a strukturális átalakításokat,
- a Magyar Államkincstár megbízott munkatársai előzetesen kontrollálhatják és utólag is ellenőrizhetik a támogatás felhasználását.

A pécsi adóssággal Orbán Viktor baranyai látogatásakor már foglalkoztunk:

Mindez példátlan a magyar önkormányzatiság történetében, Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városaként számos kérdésben lemond az önállóságáról. A fenti pontok sem a kormányzat, sem a pécsi városvezetés részéről nem lettek elmagyarázva. Hogy pontosan milyen következményekkel jár ez a vársra nézve, nem tudni. Ám most nem erről, hanem Sorosról, migránsok százezreiről és elűzött alapítványokról beszélnek Pécsett.

A szombati tüntetés Pécsen
©

Ami pedig az Emberség Erejével Alapítványt illeti, tavasztól elkezdődik a projektek megvalósítása, mostanra új helye is lett az irodának, Mester Zoltán pedig reméli, hogy ez a mostani felhajtás csak egy buborék, amely után valóban teljes gőzzel koncentrálhatnak a feladatukra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elárasztotta Velencét a víz

Elárasztotta Velencét a víz

Öt percben elmondjuk, mi történik most a Huawei telefonokkal

Öt percben elmondjuk, mi történik most a Huawei telefonokkal

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Erődemonstrációnak kevés volt Toroczkai tüntetése, de a hangulat utána is feszült volt

Erődemonstrációnak kevés volt Toroczkai tüntetése, de a hangulat utána is feszült volt

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot