szerző:
hvg.hu

A Závecz Research adatai szerint nem állt meg a Jobbik támogatottságának olvadása, miközben a Fidesz egyre izmosodik.

A Fidesznek fél éve folyamatosan nő a szavazótábora, az utóbbi egy hónapban 31-ről 33 százalékra bővült. A Jobbiknak egy kicsivel ismét kevesebb támogatója lett, novemberben 10 százalékot ért el, ezúttal 9 százalékos – derül ki a Závecz Research legutóbbi felmérésnek eredményeiből.

Az MSZP maradt 8 százalékon. A DK és az LMP az adatok szerint fej-fej mellett halad, mindkét párt a választókorúak 5 százalékára számíthat.

A felmérésben még közösen mért Együtt-Párbeszéd 2 százalékon áll, és nem módosult a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok táborának mérete sem – ők 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja továbbra is magas, 34 százalékos.  

©

A biztos pártválasztók közé a választópolgárok bő négytizede tartozik. Ebben a szavazói körben a Fidesz 52 százalékot ér el, a Jobbik 14 százalékos. A szocialista pártot az eltökélt szavazók 12 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 7 százalék. Az Együtt-Párbeszéd mögé az aktív választók 3 százaléka sorakozott fel, a Momentum 2 százalékos volt, míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

©

A ZRI Závecz Research Intézet december első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatását a pártok támogatottságáról, összesen ezer fő véleményét kérdezték meg a témában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Itthon

Mindegy, ki a kihívó, az emberek jó része Orbánt akarja

A teljes korú szavazó népesség 52 százaléka gondolja úgy, a közepesnél valószínűtlenebb, hogy az ellenzék jövőre legyőzi a Fideszt. Az ellenzéki szavazók 24-29 százaléka is ugyanezen a véleményen van. A Medián részletesen elemezte a politikai mozgásokat a friss HVG-ben.

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Nem lehet a kormány büszke arra, ami kiderült a gyerekszegénységről

Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből

Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből