szerző:
hvg.hu

Rengeteg beteg gyűlt össze január 3-án a Szent Imre kórház sürgősségi osztályán, ahol csupán néhány orvos tartotta a frontot.

Adamkó Péter barlangász, barlangi mentő a Facebookon arról ír, hogy szerdán délután fél háromkor párja rosszul lett a munkahelyén, ahonnan a mentők a Szent Imre kórház sürgősségi osztályára vitték. Ott azonban az adatfelvételen kívül órákig rá se néztek.

"Gerincfájdalmakkal órákig ácsorgott a folyosón százkét társával együtt! Ennyit számoltak össze az ott lévők kínjukban! Este hétkor értem helyszínre. A látvány megdöbbentő volt! Emberek tömege állt a folyósokon, néhányan ültek – már akinek jutott szék a folyosón. (…) Volt vagy tíz tologatható hatalmas kórházi ágy, rajta eszméletlen vagy félig-meddig eszméletnél lévő emberekkel, de túlzás nélkül mondhatom, hogy haldoklóval" – írta Adamkó, hozzátéve, hogy eközben a mentők újabb és újabb embereket hoztak.

A barlangász pontosan nem tudta megállapítani, hány orvos volt szolgálatban az osztályon, „de háromnál nem több.

Ezek közül kettő biztos, hogy még rezidens volt. Kiszolgáló személyzet, aki a folyosón sokszor futkosott, maximum tíz"

– folytatta.

A barlangász végül bevitt a párjának egy polifoamot, és mivel a nő állni már nem tudott, lefeküdt a kórház folyosóján, a többi várakozó lába közé. Az infúzót is ott, a padlón fekve kapta meg.

"Kilenc és félórai ottlét után, éjfél előtt valamivel távozhatott, zárójelentés nélkül, mert arra is lehetett volna várakozni, ki tudja meddig" – írta a barlangász.  Ez idő alatt a páciensek legfeljebb ropit vehettek maguknak, mert a folyosón álló automatákból különféle italokon kívül csak azt lehetett venni.

Az Index megkérdezte az intézményt, amely azt közölte, hogy az elmúlt napokban a sürgősségin rendkívüli módon megnőtt a forgalom. Az osztályon dolgozó orvosok az elmúlt két nap alatt 231 esetet láttak el, melyek több mint fele az esti órákban érkezett. Megfeszített munkával, szorosan együttműködve a kórház többi osztálynak orvosaival, és ápolóival, minden egyes beteget elláttak.

A sürgősségi ellátás helyzetéről szóló részletes cikkünket alább olvashatja:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé