Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

1976 óta megszakítás nélkül, idén is megindítja a BME a műemléki szakmérnöki tanfolyamot, adja hírül az Építészfórum. "A képzés célkitűzése változatlan: a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek számára speciális, elsősorban elméleti tudás átadása." A kérdés az, hogy mi célból, hiszen a műemlékvédelem tere és szerepe egyre csökken.

A Műemlékvédelemnek régóta nincs önálló szervezete, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2011-ben szűnt meg, a feladatait szétosztották a Miniszterelnökség és egy cég, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. között – utóbbi vezetője a volt zalaegerszegi fideszes polgármester Gyutai Csaba, aki a Várgondnokság élén is áll, és akiről egy átvilágítás után furcsa dolgok derültek ki (lányának és barátjának nagyon olcsón adott bérbe várbeli ingatlant, ő maga két és fél évig nem fizetett semmit szolgálati lakásáért stb.) – erről az Index számolt be –, olyannyira, hogy a rendőrség is nyomozni kezdett. Gyutai leváltása viszont nem merült fel.

Emellett, bár a kormánynak saját bevallása szerint kiemelten fontos az örökségvédelem, fontos például az UNESCO-féle világörökségi védelem. Mégsem sikerül megoldani, hogy a tervezett – de a kormány által kárhoztatott – magasházi építkezések ne valósuljanak meg. Bár a kormány 2018 szeptemberétől új szabályozást léptet életbe a fővárosban, és ez már 65 méterben maximalizálná az épületmagasságot. De eddigre a később megépülő felhőkarcolók, mint a MOL-székház a Kopaszi-gáton, már megszerzik az építési engedélyt. Az a kormány tehát nem tudja elérni a neki fontos célt, amely átvitte a magánnyugdíjvagyon államosítását, a trafiktörvényt, CEU- és civilügyben tengelyt akaszt szinte mindenkivel. Ennyit a fontos dolgokról.

Képződnek tehát a műemlékes szakmérnökök továbbra is, csak a műemlékvédelem, városképvédelem sorolódik egyre hátrébb és hátrébb.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk