szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jöjjön, aminek jönnie kell – üzente Vona Gábor pártelnök keddi sajtótájékoztatóján, amelyen pártja jogerőssé vált büntetéséről beszélt. Az Állami Számvevőszék 15 napon belül 331 millió forint megfizetését várja el a Jobbiktól.

Míg Volner János, a Jobbik frakcióvezetője hétfőn arról beszél, még nem tudják, hogyan és miből fizetik be a az Állami Számvevőszék által kiszabott, 331 milliós büntetést, a párt elnöke, Vona Gábor az elnökségi ülés után bejelentette: önként nem fizetnek.

"Jöjjön, aminek jönnie kell."

Azt pontosan tudni, minek kell jönnie. A következő lépés ugyanis az inkasszó, amit majd az adóhivatal (NAV) vet ki a Jobbik számlájára. Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban sorra büntette az ellenzéki pártokat, többen közölték, nem fizetnek.

Szemben Szigetvári Viktor (Együtt) álláspontjával, Vona Gábor szerint a kampánytámogatásból nem vonhat le az állam. Mikor rákérdeztünk az ellentmondásra, Vona azt felelte, nem tudja, kinek van igaza. Bevallotta: "vágyvezérelt gondolkodás" részéről, hogy nem érinti a jelölőszervezeteknek járó összeget. De nem lenne meglepve, ha ebből is vonnának. (Ha a kampánytámogatás kárára hajtanák be a büntetés egy részét, akkor ördögi kör alakulhat ki: a párt nem tudna elszámolni a pénz azon részével, ami miatt a következő ellenőrzési körben újabb büntetést szabhat ki az ÁSZ – vezette le Szigetvári.)

Van a Jobbiknak most 160 milliója

A Jobbik már megkapta az első negyedéves költségvetési támogatását, ezzel az összeggel, valamint az eddig beérkezett adományokkal együtt nagyjából 160 millió forint van most a párt számláján. Vona Gábor azt mondta, az ÁSZ döntése ellen bírósághoz is fordulnak, ennek a részleteiről Volner János frakcióvezető beszél holnap. Elsősorban nemzetközi fórumokban gondolkodnak, de a hvg.hu kérdésére azt mondta, a hazai bírósági utat sem zárják ki, de szerinte ahol most tart az ügy, az már nem jogi kérdés.

Vona furcsának nevezte, hogy az ÁSZ tájékoztatását csak ma kapták meg hivatalosan, így tulajdonképpen a sajtóból értesültek a büntetés híréről. Azt üzente, nem nekik van 15 napjuk a pénzt befizetni, hanem

"az ÁSZ-nak van 15 napja, hogy visszatérjen a törvényesség talajára."

Többen rákérdeztek arra, hogy mi lesz 15 nap múlva, ha az ÁSZ nem változtat az álláspontján, ám Vona Gábor nem árult el részleteket. Majd meglátják – így zárta rövidre a kérdést. Vona bírálta Orbán Viktort is, szerinte a miniszterelnök áll az egész mögött, a cél, hogy a Jobbik ne indulhasson a választáson, és hogy őt börtönbe vessék. A hvg.hu kérdésére, hogy milyen alapon foszthatnák őt meg szabadságától, Vona azt mondta, ez sem jogi kérdés, ám végső soron ő felel a párt gazdálkodásáért, ezért akár idáig is fajulhat az ügy.

Mindent megtesznek azért, hogy indulhassanak a választáson – mondta. Azon nem gondolkodtak, hogy új párttal vágjanak neki 2018-nak, és így cselézzék ki az egész eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség