szerző:
hvg.hu

Nyikos László korábbi ÁSZ-alelnök és jobbikos országgyűlési képviselő felvetette, szabálytalan volt az egész vizsgálat, melynek végén 662 milliós büntetést kapott a Jobbik, ám az ÁSZ szerint ez nem igaz

Cáfolta az Állami Számvevőszék Nyikos László korábbi alelnököt, aki szerint érvénytelenek az ÁSZ pártokról készült jelentései. Nyikos szerint az kifogásolható, hogy a jelentéseket nem az ÁSZ elnöke, hanem a főtitkára írta alá, ezért az nem érvényes.

Az ÁSZ viszont azt írta, a rájuk vonatkozó törvény alapján az Országgyűlésnek benyújtott (például a költségvetésről vagy zárszámadásról szóló) jelentést, valamint a kormány felkérésére végzett ellenőrzésekről szóló jelentést kell az elnöknek aláírnia, a többi jelentést – így a pártok ellenőrzéséről szólót is – az elnök megbízásából más is aláírhatja, ezért tette azt meg jogszerűen a főtitkár. Ezt a lehetőséget a Szervezeti és Működési Szabályzatuk határozza meg.

"Az ÁSZ nyilvánosan elérhető SZMSZ-ének 5. § alapján a főtitkár kiadmányozási jogot gyakorolhat, és a pártok ellenőrzéséről 2018 januárjában nyilvánosságra hozott jelentések esetében átruházott hatáskörben gyakorolta kiadmányozási jogát. Erről az ÁSZ elnöke az Országgyűlés 2017. december 11-i plenáris ülésén is tájékoztatást adott."

Korábban is volt már arra példa, hogy nem az elnök írt alá egy jelentést, a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló dokumentumot is az ÁSZ korábbi főtitkára írta alá. Megnéztük, az MSZP-ről és a Fideszről szóló tavalyi jelentést Domokos írta alá, és az ellenzéki pártokról szólókon kívül azóta sem találtunk jelentést, amelyet nem ő írt alá.

Nyikos szerint tartalmi hibákat is elkövetett a Számvevőszék a vizsgálatakor, az ÁSZ erre annyit mondott, ők törvényesen jártak el. Szerintük Nyikos – hiába volt korábban alelnök – nincs tisztában a szervezet működését meghatározó jogszabályokkal és egyéb szabályokkal. Küldtek neki levelet, melyben kérték, "ne tájékoztassa félre a közvéleményt".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!