szerző:
hvg.hu

Rendszeresen leszállít útközben egy szegedi trolibuszvezető egy mozgáskorlátozott nőt a járműről, ha az új felszállók miatt nincs elég hely a mopedjének. És mindezt elvileg szabályosan teszi, bár a hangnem nem mindegy.

Megalázónak érzi egy mopeddel közlekedő szegedi nő, hogy az egyik trolivezető rendszeresen leküldi őt útközben az alacsonypadlós járműről, ha az új felszállók miatt több helyre van szükség: például babakocsival érkezik valaki.

Az 53 éves nő egyik lábát amputálták, a gerince is rossz állapotban van, a párja is amputált és szívbeteg. A mopeddel csak alacsonypadlós trolira tud felszállni. A Délmagyarországnak a cikk szerint sírva mesélte el, hogy úgy érzi: a sofőr sportot űz a leszállításából, és a hangnemmel is baj van, amit megenged vele szemben.

Az asszonynak folyamatos konfliktusai vannak ezzel a sofőrrel, a többiek mindig kedvesek és segítőkészek vele elmondása szerint.

A trolira azért kell felszállnia, mert a klinikára vagy a rendelőintézetig csak így tud eljutni és vissza, a mopedje akkumulátora nem bír ki ugyanis egy oda-vissza utat. Az érintett sofőr a végállomáson mindig felengedi a trolira, de ha valaki babakocsival száll fel útközben, felszólítja, hogy adja át a helyet, és szálljon le. Az utasok több ilyen esetben a nő mellé álltak már, volt, hogy a babakocsis utas ajánlotta fel: megvárja a következő járatot. A sofőr azonban minden alkalommal megmakacsolja magát, és azt mondja: addig nem megy tovább, amíg a nő nem száll le.

Ha időre megy, nem tudja megtenni, hogy megvárja a következő trolit és a segítőkészebb sofőrt, mert nem mindegyik jármű alacsonypadlós.

A szegedi nő panasza egy nap alatt eljutott a belföldi tömegközlekedési dolgozók szakszervezetének elnökéhez is. Szabó István elmondta: bírósági határozat van arról, hogy a mopedek szállítása megtagadható a tömegközlekedési eszközökön, és ha kell a hely egy babakocsinak, a mopednek mennie kell. Megalázni azonban senki sem szabad – tette hozzá.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója is azt mondta: az elektromos moped biztonságos rögzítése nem, vagy csak részlegesen oldható meg, Szegeden ezért az utazási feltételek között az szerepel, hogy ez a jármű az utastérben nem szállítható. Ha útközben babakocsival érkező utas szeretne felszállni, akkor a babakocsis utas élvez elsőbbséget – magyarázta, de az ügyvezető igazgató is jelezte: a hangnem nem mindegy, ha a sofőr viselkedése sértő volt, akkor elnézést kérnek a nőtől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!