szerző:
hvg.hu

Mellár Tamás közgazdász Pécsen indul az országgyűlési választáson. Az MSZP-s Tóth Bertalan nem indul.

Mellár Tamás közgazdász a Baranya megyei 1-es választókerületben, Pécsen indul az országgyűlési választáson. Az MSZP-s Tóth Bertalan a pécsi fórumon bejelentette, azt kéri az MSZP-től, hogy támogassák Mellár Tamás jelöltségét. Szocialista forrásból úgy tudjuk, Mellár az országos listán nem lesz rajta.

A fórumon felszólaló Mellár Tamás vastapsot kapott. Azt mondta, függetlenként indul a választáson. 2017 szeptemberében döntötte el, hogy indul, azt látta, Magyarország rossz úton halad, a szakadék felé megy.

"Még négy évet nem bír ki az ország."

Az is motiválta, hogy látta, az ellenzéki pártok nem nagyon tudtak dűlőre jutni egymással, egymást jobban szapulták, mint a Fideszt. Úgy vélte, kényszerhelyzetbe kell hozni a pártokat, remélte, hogy majd támogatják. Az elején döcögősen indult, csak három nagyon kis párt állt be mögé, akkor úgy vélte, el sem fog tudni indulni. "Egyedi bozótharcosként nem sok sanszom lenne."

Úgy vélte, az indulásnak akkor van értelme, ha legalább a nagy pártok fele támogatná. Nemrég "valami történt", az MSZP és a Párbeszéd beállt mögé. Miután a szocialisták és a DK megállapodott a választási koordinációról – vagyis felosztották egymás közt a körzeteket –, így emiatt a DK támogatásával is számolhat.

A saját maga által feltett kérdésre, hogy "mit keresek itt?", azt mondta, nem szokványos lesz a választás, arról fog szólni, hogy milyen államot szeretne Magyarország: demokráciát, liberális államot, piacgazdaságot vagy oligarchák hatalmát. A közgazdász úgy véli, van remény a Fidesz legyőzésére.

2014-ben Tóth Bertalan a pécsi választókerületben másodikként végzett, a fideszes Csizi Péterrel szemben. A két politikus között öt százalék körüli különbség volt csak. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint a visszalépéssel "történelmi jelentőségű lépést hozott Berci".

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője, és bár még hivatalos döntés nincs a listáról, Tóth jelenlegi pozíciójából adódóan vélhetően befutó helyet kap. Egy szocialista forrásunktól úgy hallottuk, Tóth az első ötben benne van.

Az LMP nem lép vissza Mellár javára

Bár Mellár Tamás korábban azt nyilatkozta, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a támogatásáról biztosította, az LMP nem lép vissza Mellár javára. Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja azt mondta, a pécsi 1-es körzetben ő a jelölt, ez a párt hivatalos álláspontja. Külön kérdésre ráerősített: nem lép vissza.

"Pécs rendkívül nehéz helyzetben van, a Fidesz lezüllesztette a várost. A kormánypártot meg kell verni helyben, de arra is szükség van, hogy Pécsnek dinamikus képviselete legyen a Parlamentben."

Szerinte ezt az LMP tudja képviselni.

Nincs szocialista jelölt Baranyában

Tóth Bertalan Mellár Tamás támogatása mellett azt kérte, Szigetváron támogassák Vas Pétert, aki a település független polgármestere. A jelenlegi verzió szerint megtartaná függetlenségét, ami viszont azt jelenti, szocialista jelölt nem indul Baranya megyében. A másik két választókerületben ugyanis az MSZP és a DK megállapodása alapján az utóbbi állíthat jelöltet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval