szerző:
hvg.hu

A férfit örökre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

A vádirat szerint a vádlott mentőszakápolóként dolgozott Vácon, emiatt már korábban is sokszor járt a sértettek házában, akik ilyenkor mindig adtak neki borravalót. Ebből és a sértettek által előadottakból a vádlott azt a következtetést vonta le, hogy a 90 éves asszony és a 89 éves férfi jó anyagi körülmények között él.

A vádlott 2016. május 18-án azért ment a sértettek házához, mentős egyenruhában, hogy az ott lakóktól nagyobb összegű készpénzt szerezzen meg, az idős asszony beengedte. A férfi megmérte a pár vérnyomását, majd a derekuknál fogva behúzta őket a hálószobába. A férfit leszorította az ágyra, a nőt pedig a magával vitt gézszalaggal fojtogatni kezdte, eközben a pénzüket követelte.

A sértettek azonban eleinte nem adták át a pénzüket. A vádlott ekkor elővett egy lőfegyvert – vagy annak utánzatát –, és azzal fenyegetőzött. Az idős férfi végül 40, a női pedig 36 ezer forintot adott neki. A vádlott, miután bezárta őket a hálószobába, elmenekült.

A keddi tárgyaláson a bíróság a sértetteket nem tudta meghallgatni, mert időközben mindketten elhunytak.

A bíróság a fegyverrel való elkövetés vádját nem látta bizonyítottnak, de a vádlottat bűnösnek mondta ki kétrendbeli rablás és kétrendbeli személyi szabadság megsértésének, valamint egyrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében. Ezért az egykori mentőápoló vádlottat halmazati büntetésül 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta a mentőápoló foglalkozás gyakorlásától.

A bíróság 76 ezer forint – a sértettektől eltulajdonított összegnek megfelelő – vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért, és mindkét fél téves minősítés miatt fellebbezett. Az ítélet nem jogerős.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson