szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Így és most a Politis nem indul el, zárta le a közéleti portál indítása céljából kezdeményezett gyűjtését Dudás Gergely. Nincs talonban befektetője vagy másik terve, így számára az újratervezés időszaka kezdődik. Ennek ellenére továbbra is hisz a fizetős tartalomszolgáltatásban a neten.

A gyűjtés péntek reggel véget ért, így végeredményt hirdethetünk a Dudás Gergely által tervezett fizetős közéleti portál kapcsán: a projekt meghiúsult, miután a célként kijelölt egymillió eurós összegnek mindössze 12 százaléka folyt be. Ha viszont a médiafinanszírozás érdekében indított eddigi gyűjtésekhez hasonlítjuk a befolyt pénzt, akkor a 37,5 millió forint rekordnak számít.

Ez a pénz egy percig sem volt nálam

– magyarázta a hvg.hu kérdésére a gyűjtés lezárása után Dudás Gergely. Az Indiegogo által biztosított platform volt ugyanis a garancia, hogy kudarc esetén mindenki visszakapja a befizetését, és mindenki számára teljesen transzparens legyen, hogy nincsenek titkos nagybefektetők a rendszerben.

Dudás az eredményről azt mondja, bár továbbra is egy tisztán közéleti, a tartalomszolgáltatásért pénzt kérő hírportál felépítésében hisz, azt így és most nem lehet elindítani.

Feltettük neki a „sportolói kérdést”, hogyan érzi most magát. Az Index volt főszerkesztője azt mondja: nyilván nem elégedett, de óv attól, hogy az eredményt bagatellizálni próbálja bárki. Azt mondja, a célkitűzése egy népesebb és gazdagabb országban is ambiciózus lett volna, de ő azt nézte, hogyan tudna egy kellően nagy szerkesztőséget felépíteni. Bár több pénzre számított, az eddigi magyar tapasztalatokhoz képest nagyon jónak nevezi a befolyt összeget.

Dudás szerint az elmúlt két hónapnak volt pozitív hozadéka is. Rá tudott világítani a média problémáira a politikai kiszolgáltatottságon túl. Az elején felállított diagnózisát érdemben senki sem vitatta. Meg tudott győzni több ezer embert az aktív részvételre, és egy lépéssel közelebb hozta az előfizetéses modellt. Ahogy tapasztalta, többen értik és elfogadják már, hogy a minőségi tartalomért pénzt kell adni az interneten is.

Nem volt talonban tartott befektető, vagy azonnal beindítható B-terv – mondta el Dudás, most számára is az újratervezés kezdődik.

A kudarc okait kutatva azt mondta: ezt a feladatot saját magán kezdi. Lehetett volna jobb, erősebb és ügyesebb a kampány. Problémának látta, hogy Magyarországon még nem nagyon alakult ki a közösségi finanszírozás kultúrája, és erős a passzivitás, az úgysem-sikerülhet mentalitása.

Dudás Facebookon közölt posztjában is leszögezi, hogy a magyar média helyzetéről szóló értékelése, és az a meggyőződése, hogy a politikai és hirdetőktől való függetlenség, a több közéleti és több minőségi tartalom elsődleges biztosítéka az előfizetéses modell lehet, nem változott. Köszönetet mondott ismert közéleti támogatóinak éppúgy, mint előfizetőinek, és a Politis oldalát követőknek. A jövővel kapcsolatban most úgy fogalmazott, értékelni kell a kampány tapasztalatait és menetközben felmerült megkereséseket, lehetőségeket, ezután dőlhet el a folytatás kérdése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton, Tóth Richárd Itthon

Dudás Gergely a Politisről: Ez üzlet, gyerekek!

Miért ne lehetne összehozni egy új online újságot, harmincezer előfizető egyáltalán nem sok – kérdez vissza a vasárnap bejelentett új projektje, a Politis kapcsán Dudás Gergely. Az Index volt főszerkesztője szerint nem szabad arra várni, hogy majd Brüsszel vagy Washington ismét elindítja a Szabad Európa Rádiót, hanem cselekedni kell, ahogy az a volt iskolaigazgató, aki az állami rendszerből kilépve indít egy csodás tanintézményt. Dudás a hvg.hu-nak először beszélt arról, mit ért a megértés-projekt alatt, és mikor kezdi el a toborzást.

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”