szerző:
hvg.hu

A szocialista frakciónál jutott még pénz felmérésekre és kommunikációs tréningekre is, derül ki a 2017-ben a megkötött szerződéseik alapján.

A 168 Óra összesítése szerint az MSZP-frakció 2017-ben 67 megbízási szerződést kötött. Ezek értéke ugyanakkor egyenként is jelentős, az összköltség pedig kiemelkedő, ugyanis összességében rekordösszeget, 209 millió 867 ezer 71 forintot költött az MSZP-frakció 2017-ben a képviselőcsoportoknak jutó támogatásból.

A képviselőcsoportnak öt nagyobb ügyvédi irodával kötött megbízása is volt tavaly, Litresits Andrásé, a párt Nemzeti Választási Bizottságba delegált jogászáé egész évre szóló. Az MSZP-frakciónak januártól június közepéig volt szerződése a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával is, de amikor Czeglédy előzetes letartóztatásba került, a szerződést azonnali hatállyal felbontották. Más ügyvédekkel és céggel szerződtek, a párt összesen 11 millió 940 ezer forintot költöttek ügyvédekre.

Tanácsadói szerződésből 25-öt kötöttek, összesen 105 millió 125 ezer forintért. A legnagyobb összegű, egy évre 50 millió forintot jelentő, a „megbízó alaptevékenységének ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység ellátása, tanulmányok, elemzések elkészítése" tárgyú, Ezt a Sapienza Kft.-vel kötötték.

A cég a HORIZONT Handels und Industrie AG tulajdonában áll, magyarországi képviselőjük Simon Dénes Ferenc. A Horizont a Népszavát, illetve a Geomédia kiadót, például a Szabad Föld című újságot és a Vasárnapi Híreket is birtokló vállalat, azaz a XXI. század Média Kft. tulajdonosa. Simon pedig korábbi MSZP-s parlamenti pártszakértő és az egykori pártpénztárnok, Puch László bizalmasa, üzlettársa az említett cégben.

Rendszeresen készíttetett kutatásokat is az MSZP, háromszor bízták meg a Publicus Kutató és Tanácsadó Intézet Kft.-t, akik összesen 12 millió 850 ezer forintért csinált közvélemény-kutatásokat. A legdrágábbat, egy 9 és fél millió forintosat tavaly januárban és februárban, ami a végén, az áfával 13 millió 652 ezer 500 forintba kerülhetett. Egyszer apott novemberben megbízást a Závecz Tibor tulajdonában lévő ZRI Závecz Research Kft., amely 3 millió 310 ezer forintért végzett kutatást. De készített kutatást a Stratégiai Megoldás Kft. is, kétmillióért. A cég azé az Agócs Ádámé, aki korábban Molnár Zsolt szocialista képviselő asszisztenseként, illetve kommunikációs tanácsadójaként volt ismert.

Kommunikációs képességeik javítására 13 szerződést kötöttek, összesen 21 millió 610 ezer forintot fordított a nyilvános szereplésre történő felkészülésükre. De ment 15 millió 110 ezer 227 forint médiareprezentációra is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe