Bauer Tamás
Bauer Tamás

Elmarad a mise, elmarad az ellentüntetés. Megkönnyebbülhetünk? Dehogy. Vélemény.

Éles tiltakozást váltott ki, hogy a Horthy emlékére tartandó misét szerveztek arra a napra, amely az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulója. És ha nem arra a napra tervezték volna?

Amikor Székesfehérváron a fideszes önkormányzat támogatásával Hóman Bálintnak készültek szobrot állítani, ezt Orbán Viktor állíttatta le, és kijelentette: nemcsak Hómannak, de Horthynak sem szabad szobrot állítani Magyarországon. Miért is? Azért, mert idegen megszálló hatalommal működtek együtt. Tehát nem a zsidótörvények miatt, nem a háborúba lépés miatt, nem a kor súlyos szociális feszültségei miatt, hanem csak és kizárólag azért, mert a német megszállást követően együttműködtek a németekkel.

Azzal, hogy a Horthy-mise elleni tiltakozás középpontjába az Auschwitz-évfordulóval való egybeesést állítva a Horthy-kérdést zsidók ügyévé sikerült tenni. Nagy kár. Horthy nemcsak zsidó magyarok, de nem zsidó magyarok százezreinek haláláért is felelős volt. A Horthy-rendszer huszonöt évén végigvonult az antiszemitizmus, de végigvonult a revíziós politika is, amelynek jegyében az akkori elit elengedhetetlennek tartotta, hogy belépjen Németország oldalán a Szovjetunió elleni háborúba.

A magyar tradicionalista jobboldal Horthy-kultusza az újratemetéssel kezdődött, Boross Péter az Antall-kormány minisztereként jelent meg a temetésen. Orbán Viktor és Lázár János ezt a hagyományt folytatta, amikor kivételes államférfiként jellemezte Horthyt. Boross és Lezsák tervezett részvétele az elmaradt megemlékezésen ebbe a sorba illeszkedik. Hogy ki tiszteli közülük antiszemitizmusáért is, nem tudjuk, de revíziós politikáját mindannyian tisztelik. Lázár szeretné átmenetinek tekinteni a mai határokat, Orbán az autonómiát „jobb híján” támogatja a nemzeti kérdés megoldásaként, és ismételten azt üzeni: „a Kárpát-medence jövőjét magyar nyelven írják”. Ezek revíziós ábrándok, a letelepedés nélküli kedvezményes honosítás – kiváltképp választójoggal – részleges revíziós cselekedet. (Ellentétes a békeszerződéssel, a határ túloldalára kerülteket bevonja a magyarországi politikai közösségbe.) Ez hidegháború a szomszédokkal, mint Horthyék két évtizeden át folytatott hidegháborúja. Orbánék melegháborúig nem vihetik a dolgot, szerencsére nincs hozzá haderejük, és nincs hozzá szövetségesük. (Bár tervezgetik az erősebb hadsereget, és láthatóan keresik a lehetséges szövetségest.) A fideszes vezetők által ápolt Horthy-kultusz e politika logikus velejárója.

Akik a Horthy-kultuszt ellenzik, azoknak a Horthy revíziós politikáját a mai feltételek mellett követő orbáni politikát is ellenezniük kellene.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

EP-választás: kétharmada lehet a Fidesznek, az LMP nem jutna be

EP-választás: kétharmada lehet a Fidesznek, az LMP nem jutna be

Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is