Messzire szeretnék vinni Magyarországot a fideszes rémálomtól, a Nyugat, az igazságosság és a tudás társadalma felé - szülinapi álmok az MSZP-vel összeborult Párbeszédtől.

"A két párt olyan közös hazát szeretne, amelynek legfontosabb pillére az együttműködés" - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a pártja ötödik születésnapja alkalmából tartott taggyűlésen

Szeretnék Magyarországot messzire vinni "a fideszes rémálomtól": a Nyugat, az igazságosság és a tudás társadalma felé. Nagyon messzire szeretnék vinni Magyarországot a gyűlöletkeltés politikájától, a megosztottságtól - hangsúlyozta Karácsony a közös rendezvényen.

Szerinte a Párbeszéd és az MSZP messziről indult egymás felé: az MSZP együtt született a harmadik magyar köztársasággal, amelynek egyik legfontosabb pártja volt, a Párbeszédet pedig a harmadik magyar köztársaság válsága miatt alapították azzal a céllal, hogy a jövő Magyarországát az együttműködésre építsék."Az MSZP óriási lépést tett, amikor legerősebb ellenzéki pártként nem csinált presztízskérdést abból, hogy elfogadja egy kisebb párt politikusát listavezetőként" - mondta a közös jelölt.

Karácsony szerinte nemcsak a választási matematika miatt van szükség együttműködésre. "Egyetlen feltételünk van, hogy a szövetség ne a múltat építse, hanem a jövőt, nem a 2010 előtti világot szeretnénk visszahozni. Egy új modellt, a szociális demokráciát szeretnék megvalósítani" - hangoztatta.

A zuglói polgármester közölte, április 8. csak az első lépés, de sokkal fontosabb, hogy elkezdjék a valódi kormányzást, amely valóban érvényesíti azt az elvet: mindenki számít.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke pedig - aki a napokban közölte, hogy ha nem nyernek, akkor lemond - most úgy vélekedett az ünnepi összejövetelen: áprilisban több mint kormányváltás, majdnem rendszerváltás kell Magyarországon. "Ébresztő mindenkinek! Eljött az idő, az utolsó percekben vagyunk" - hangoztatta.

A szocialista politikus - aki felszólalását úgy kezdte: "tegye most mindenki szívére a kezét! Gondolták volna ezt fél évvel ezelőtt?" - azt mondta, az áprilisi választás nem egy a választások közül. "Ha ezen a választáson ez a hatalom marad és folytathatja, amit elkezdett 2010-ben, akkor végleg át fogják alakítani Magyarországot" - tette hozzá, majd úgy folytatta: ez a Magyarország már nem olyan ország lesz, ahol szívesen élnének.

Molnár az MSZP és a Párbeszéd együttműködését úgy írta le, hogy a legnagyobb hálózattal rendelkező ellenzéki párt szövetséget kötött egy innovatív, fiatal párttal. A két pártnak Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelöltje, ő vezeti majd a közös listát is és az egyéni választókerületekben is közösen állít a két párt jelölteket.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő közölte, a párt ötödik születésnapján tartott taggyűlésen megszavazták, hogy a Párbeszéd a választáson szövetségben indul az MSZP-vel. Szerinte nincs most fontosabb feladata az ellenzéknek, minthogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy áprilisban kormányváltás legyen. 

A taggyűlés szünetében Karácsony Gergely újságíróknak azt mondta, február 17-én indul a jelöltállítás, addig a közös listán a helyek elosztása "nem fixálható", nyitva hagyják azt más pártoknak. Hisz abban is, hogy az Együtt-tel is sikerül megállapodni - közölte arra a felvetésre, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint pénzügyi okok miatt nem hajlandó velük az MSZP megállapodni a választási visszalépésről. Karácsony Gergely jelezte, ezt a vitát nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni.

Molnár Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig az MSZP-t "karcolgatják", de a szocialista párt az, amely sajátjaként elfogadta egy másik párt miniszterelnök-jelöltjét. 46 helyen adtak át egyéni választókerületet egy másik nagy ellenzéki pártnak, visszaléptek egy független jelölt javára és egy másik javára is terveznek visszalépni - mondta

Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergelyt ki fogja követni a listán, Molnár Gyula közölte, az első ötben ott lesznek a párt fontos tisztségviselői, illetve azok a politikusok, akik a közvélemény-kutatások szerint "húzzák a pártot".

Karácsony Gergely megjegyezte: "nyilván az MSZP elnöke lesz szerintem a második helyen, de lehet, hogy Gyurcsány Ferenc lesz a harmadik".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

Meglepte a fideszeseket Sargentini az Európai Tanács épületében

Meglepte a fideszeseket Sargentini az Európai Tanács épületében

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján

Százas vigyort villantott György herceg nagyapja születésnapján