szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy tételes elszámolás másolatával igyekszik Gyurcsány Ferenc igazolni, hogy a Magyar Idők által rajta számon kért 150 millió forint ott van abban a 605 milliós vagyonban, amelyet annak rendje és módja szerint bevallott.

A kormánypárti Magyar Idők szerint valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A lap azzal vádolja a volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökét, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel több mint 150 millió forintot, amelyet szerintük egy osztrák bankszámlán tárol.

A lap szerint Gyurcsány egy Schoellerbank AG nevű "exkluzív, magánkézben lévő pénzintézetben" tarja ezt az összeget. A Magyar Idők nem felejtett el emlékeztetni Simon Gábor százmilliókat rejtő osztrák számlájára, és arra az "ellentmondásra", hogy Gyurcsány vádolta korábban külföldi számlával Orbán Viktort.

Kerestük a volt miniszterelnököt az ügyben, aki először pártja hivatalos közleményét ajánlotta figyelmünkbe. A DK azt írta honlapján, hogy a Magyar Idők állításának nincs valóságtartalma, "Gyurcsány Ferencnek nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban".

A valóság az, hogy a DK elnökének 605 millió 727 ezer 420 forint értékben értékpapír-befektetése van, amelyet vagyonnyilatkozatában pontosan fel is tüntetett. Ezen értékpapírokat egy magyar és egy osztrák bank, illetve két magyar pénzügyi szolgáltató kezeli. Vagyis Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetét pontosan, hiánytalanul, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Hozzáteszik, Gyurcsány megteszi a szokásos jogi lépéseket a lappal szemben.

A volt miniszterelnök által a HVG-vel megosztott tételes elszámolás
©

Később a volt miniszterelnök egy fényképet küldött kollégánknak azzal, hogy azt a HVG nyilvánosságra is hozhatja. Ezt írta hozzá Gyurcsány: "kötvényekben és részvényekben egy tartós befektetési számlán van a vagyon ezen része, mely szerepel a pénzügyi befektetések között a vagyonbevallásban". A DK elnöke által küldött dokumentumot feljebb láthatják teljes egészében, alább pedig részleteit. A tételes elszámolás valódiságát természetesen lapunk nem tudja ellenőrizni.

Gyurcsány elszámolása (részlet)
©
Gyurcsány elszámolása (részlet)
©

Gyurcsány Ferenc tavaly novemberi beszédében azt mondta, kicsit osztrák világot szeretne, nyugalommal, éttermek teraszán üldögéléssel, reménnyel, hogy a gyerek tanulni tud, hogy a nagyit rendesen meg fogják gyógyítani. De arra biztos nem számított, hogy az osztrák szálat ebben a vonatkozásban fogjuk viszont látni.

A DK elnöke korábban állt már a nyilvánosság elé külföldi bankszámlákkal, hosszan turnézta körbe a magyar médiát azzal, Orbánnak eltitkolt svájci bankszámlája van vagy volt. „Sokat tudok”, mondta egyszer, de bizonyítékok eddig nem kerültek a birtokába attól az embertől, akivel kapcsolatban állt vagy áll.

DK-s forrásaink a mostani ügyről azt mondták, számítottak arra, hogy a volt miniszterelnököt is támadni fogják, „amióta folyamatosan sorozzák a Jobbik és az LMP vezetőit, Gyurcsány sem maradhatott ki.” Beszélgetőpartnereink szerint nem volt váratlan, hogy a DK elnökét a pénzügyein keresztül érik el. „Vagyonos ember, de pont ezért ügyel is a pontosságra.”

Megjegyezzük, az értékpapírban tartott több mint 600 millió nincs részletezve, de ez a magyar vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség laza szabályozása miatt van.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatáról itt írtunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt