szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány felelőssége, hogy hogyan kezeli a menekültügyi alapokat, írta meg a hvg.hu-nak az Európai Bizottság. A megengedő nyilatkozatban azonban benne van egy későbbi számonkérés csírája is.

Áll a bál a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapok (MMIA) körül, a különböző formában 20 éve működő EU-s pénzek a menekültek és harmadik országból érkezettek integrációját, lakhatását, a kínzások traumájától szenvedőknél annak feldolgozását és egyebeket segítik. A pénzek elosztását, pályázatok kiírását legutóbb a Belügyminisztérium kezelte, de a 2017 decemberében kiírt pályázatok közül január végén többet visszavont, amivel számos civil szervezet és persze az érintett külföldiek, menekültek, bevándorlók is nehéz helyzetbe kerülnek.

Mivel a pénz az EU-ból érkezik, és a migrációs stratégiák alapján a kormány az EU-s migrációs politikai alapelvek szerint osztja el őket, megérdeklődtük az Európai Bizottságnál is, hogy mit szólnak a kormány radikális lépéséhez – amit azután léptek meg, hogy kiderült, a kormány áttételesen olyan civileket is támogat ebből a pénzből, amelyek Soros-pénzeket is kapnak, menekültekkel foglalkoznak, mint a Menedék Alapítvány vagy a Jövőkerék Alapítvány.

Az Európai Bizottság a következő, dodonai választ adta kérdésünkre:

Tudomásunkra jutott, hogy a magyar kormány visszavont több MMIA pályázatot. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot a magyar hatóságok kezelik Magyarországon. Ezért a magyar hatóságok felelőssége a pályázatok tervezése, kiírása és visszavonása.

Ez egyfelől arra utal, hogy az alapok pénzelosztása a magyar kormány kezében van, ami logikus: nem Brüsszelnek kell eldöntenie, hogy egy ország épp milyen területen igényel több vagy kevesebb pénzt, az aktuális helyzet mit diktál.

De az is ott áll, hogy a magyar kormány felelőssége a pályázatok kiírása és visszavonása, amivel adott esetben el is kell számolni. Úgy tudjuk, hogy a kormányzati mozgástér nem teljes, bizonyos arányokat meg kell tartani a pénzosztáson belül, például az integrációra szánt pénz az integrációs alapban nem mehet 30 százalék alá – most pedig teljesen visszavonták az ilyen pályázatokat. Tehát az EB valamilyen formában később akár kérdőre is vonhatja a magyar államot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különválik a Hyundai és az Ioniq

Különválik a Hyundai és az Ioniq

Polt a cégbírósághoz küldte Vadait egy MTÜ-s összeférhetetlenség miatt

Polt a cégbírósághoz küldte Vadait egy MTÜ-s összeférhetetlenség miatt

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist