szerző:
hvg.hu

A Momentum elnöke, amikor az Állami Számvevőszék sorra büntette a pártokat, azt mondta, az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött.

Fekete-Győr András Momentum-elnök pártját ugyan még nem vizsgálta az Állami Számvevőszék, mert csak tavaly alakultak párttá, ám a pártelnök januárban azt mondta a Magyar Időknek, hogy „az Állami Számvevőszéknek a demonstráció megszervezésére okot adó döntése kapcsán fejeztük ki véleményünket, illetve szolidaritásunkat a Jobbikkal. (...) Megdöbbent, hogy mennyire fél Orbán Viktor, amikor ehhez hasonló lépésekhez folyamodik.”

A kérdésre, hogy akkor az ÁSZ-döntés Orbánnak tulajdonítható, kijelentette, az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött. Az Index pedig most azt írja, a kijelentés felbőszíthette az ÁSZ-t, ugyanis perrel fenyegetik Fekete-Győrt, ha nem kér bocsánatot. Egy január 29-i keltezésű levélben a szervezet azt írta az elnöknek, hogy „Ön a fenti cikkben megjelent kijelentése olyan valótlan tényközlést tartalmaz, miszerint az Állami Számvevőszék a miniszterelnök, mint végrehajtó hatalmat irányító állami szerv, a kormány vezetőjének befolyása, irányítása alatt áll.”

A vonatkozó törvények szerint az ÁSZ a parlament alá rendelt ellenőrző szerv, amelyet a mindenkori miniszterelnök nem utasíthat. A számvevőszék azt írta, hogy az elnöki állítással szemben ők független szerv, amely „nem vesz rész a politikai küzdelmekben”, illetve „az ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat”. Levelük végén megjegyzik:

„feltehetően volt alkalma higgadtan átgondolni a kijelentéseinek súlyát”, és már nem így gondolja ezt. Ezért azt várják, hogy a Momentum elnöke adjon megfelelő elégtételt, amelyben elismeri a személyiségi jogi jogsértést, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot. Amennyiben ez nem történik meg, az ÁSZ „megteszi a szükséges jogi lépéseket”.

Fekete-Győr erre reagálva az Indexnek azt mondta, „ez a levél a sértődött elvtársak hangnemében íródott. A rendszerváltás után 28 évvel el kellene jutni oda, hogy állami intézmények ne sértődött levelekkel bizonygassák a függetlenségüket – hanem azzal, hogy valóban függetlenül is cselekednek. Elégtételt nem nekünk kell adni, hanem az ÁSZ részéről az embereknek.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!