szerző:
Domány András

Az az igazi nemzetbiztonsági kockázat, aki egy szabályosan megválasztott tag megjelenése miatt megbénítja a titkosszolgálatokat ellenőrző fontos testület munkáját. Vélemény.

Szél Bernadett LMP-képviselő nemzetbiztonsági kockázatot jelent, nem lehet neki bizalmas dokumentumot odaadni, állítja Németh Szilárd, a Fidesz és a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke annak indoklásaként, hogy nem hajlandó részt venni a bizottsági ülésen. Ajánlom figyelmébe az országgyűlés 2014. május 6-i alakuló ülésének jegyzőkönyvét. A pár perce újraválasztott Kövér László házelnök így vezette be a Ház bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslat határozathozatalát:

„A bizottsági rendszerre tett javaslatot az alakuló ülés előkészítése során a résztvevők elfogadták. A frakcióvezetők megállapodása szerint a független képviselők véleményét mérlegelve azokra tettem javaslatot, akik jelölésében egyetértés mutatkozott.” Elmondta továbbá: „…a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságba a mai napon olyan tagokat tudunk választani, akik rendelkeznek nemzetbiztonsági átvilágítással”.

Szél Bernadett benne volt a névsorban.

Majd a házelnök kimondta a határozatot: „A Ház 185 igen szavazattal, egyhangúlag megalakította a bizottsági rendszert, megválasztotta a bizottsági tisztségviselőket és a bizottság tagjait.” Németh Szilárd is igennel szavazott.

Amire ma hivatkozik, hogy a képviselőnő 15 évvel ezelőtt néhány hónapig dolgozott egy Soros György alapítványa által is – de például 2013-ban 200 millió forinttal az Orbán-kormány által szintén – támogatott segélyszervezetnél, a Menedéknél, 2014 májusában is ismert volt. Csak akkor még Németh Szilárdnak és megbízóinak fogalmuk sem volt, hogy mire alapozzák a hisztériát 2017-2018-ban.

Tehát Szél Bernadett a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének (akkor Rogán Antalnak és akkor is Harrach Péternek) az ellenzékkel történt megállapodása alapján, az összes jelenlévő kormánypárti képviselő támogatásával lett a nemzetbiztonsági bizottság tagja. A tagok pedig egyenlőek, minden parlamenti képviselőnek azonosak a jogai. Vagyis aki egy szabályosan megválasztott tag megjelenése miatt megbénítja a titkosszolgálatokat ellenőrző fontos testület munkáját, az az igazi nemzetbiztonsági kockázat.

Ami érdekes: a kormányoldal javasolhatná Szél Bernadett felmentését a bizottsági tagság alól. Ezt túlerejével simán megszavazhatná, és ha helyette egy másik LMP-képviselőt választana meg, akkor még meg se szegné a bizottsági helyek arányos elosztásáról kötött korábbi megállapodást. De ettől nyilván azért vonakodik, mert ezzel felrúgná azt a 28 éve érvényes alapszabályt, hogy a bizottsági helyek betöltéséről az érintett frakcióknak van joguk dönteni, a többi párt ebbe nem szól bele. (Ahol elő van írva az átvilágítás, ott annak megléte persze feltétel.) Ha ezt a lépést megtennék, az a parlamenti demokrácia még súlyosabb sérelmét jelentené – de formailag szabályos eljárás lenne. Ami helyette folyik, az nyilvánvalóan komolytalan cirkusz, látványpékség. Ám a nemzetbiztonsági bizottság működését, és vele a nemzetbiztonságot veszélyezteti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!