szerző:
hvg.hu

A nő korábban a nyilvánosság előtt nem beszélt a lassan 15 éve történtekről, azonban a 444 stábjának kamerája előtt felidézte az előzményeket, az ikrei születésének estéjét és azokat a hónapokat, amelyeket beteg gyermekükkel kórházról kórházra járva töltöttek.

Andrea ikreit 2003-ban Geréb Ágnes és három kollégája segített világra hozni; az egyik fiú teljesen egészségesen született, a másik nem, ő néhány hónap múlva meghalt. Ez volt az egyik eset, amely miatt a szülész-nőgyógyászt jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatása gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla. Gerébnek márciu 6-án kell megkezdenie fogházbüntetését.

Andrea terhessége teljesen problémamentes volt, nőgyógyász is követte magzatai fejlődését, születésük előtt két héttel pedig egy másik orvoshoz is elmentek ultrahangra, hogy kikérjék a véleményét: merjék-e vállalni az otthonszülést. Az orvos nem látta ennek akadályát.

Az első kisfiú 2003. december 25-én délután jött a világra Geréb Ágnes, két bába és egy dúla felügyeletével, a még a méhben maradt gyermek szívhangja azonban romlott, ezért Andrea oxitocint kapott. Geréb azt mondta neki, minél előbb meg kell szülnie a babát, mert odabenn nem tudnak rajta segíteni. Amikor a másik fiú is megszületett, a segítők megkezdték az ellátását, és értesítették a mentőket. Andrea úgy emlékszik, egyikük sem esett pánikba, mindannyian tudták, mi a feladatuk, mit kell tenniük. Később a gyerekeket és őt is mentővel vitték kórházba.

A később született kisfiúval több intézményt is megjártak, de sehonnan sem akarták hazaengedni a kicsit, azt mondták a családnak, hogy egy ilyen kisbabát otthon nem lehet ellátni. Végül a kistarcsai kórházban találtak olyan orvost, aki végre megértette a helyzetüket, ott tanították meg a párját arra, hogyan ápolja a gyereket, aki végül hat hónaposan elhunyt.

"Én lehetnék az, aki azt mondja, hogy ez az Ági felelőssége, ő nekem azt ígérte, hogy minden szuper lesz. De ő nem ígérte, hogy minden szuper lesz. Ő azt mondta, hogy a tudásának megfelelően mindent meg fog tenni azért, hogy ez egy háborítatlan szülés legyen. Ő egy végzett szülész-nőgyógyász. Egy végzett bába. Egy végzett pszichológus. Ennél kompetensebb emberrel szülni nem tudom, ki tud" – mondta Andrea, aki szerint sosem szabad elfelejteni, hogy két kisbaba meghalt. "De hogy ebben az Áginak milyen felelőssége van... Ha ez annyira egyszerű lenne, miért nem zajlott le egy év alatt a per. Miért tartunk itt 14 év után is, hogy még mindig a bíróságon tanúskodni kell az anyukának?"

A nő később is az intézményen kívüli szülést választotta, három egészséges gyereke született otthon, minden alkalommal Gerébéket hívta segítségül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!