Konok Péter
Konok Péter

Ment-mendegélt a lelkiekben szegénylegény, hogy megtalálja a Mennyek Országát, mert azt biz’ neki ígérték. Mese.

Volt egyszer egy szegénylegény. Na, nem amúgy anyagilag volt az szegény, ahogy az egyszerűbb szegénylegények szoktak; ő lelkiszegénylegény volt – máshol szociopatásnak mondanák, mint az ördögöt, de mi nem vagyunk máshol, és azt sem akarjuk, hogy mások itt legyenek ihol, ahol mi vagyunk. Na, eddig eléggé egyszerű.

Szóval, ment-mendegélt a lelkiekben szegénylegény, hogy megtalálja a Mennyek Országát, mert azt biz’ neki ígérték. Nemhiába tanult hiterkölcstant meg alkalmazott diabetikát (ez a deákosnevű morális stúdium nem másról szólt, mint arról, hogy ha más kevesebbet ehet, hát több marad neked). Tudta a jussát alapost.

Ahogy mentdegélt, elért a kerek király paszományos udvarába.

- Na, te jöttment, erre-arra kódis – köszöntötte őt a kerek király palotája lelátójának béközép VIP-trónpáholyában ülve, már ahogy a keményen nagydolgozó kisembereket köszönteni szokta. – Hát mi járatban erre, ahová még az uniós biztosokat sem engedjük be?

- Én, uram-királyom – görbedt tripla, leszúrt alázatba a lelkihiányos legényember – a feneséged lejányát kívánnám a kresztyéni frigy szentségében magamhoz láncollani. Mert hallottam, hogy szép a’, mint tenderkiírás és tenderpályázó véletlen találkozása egy Michelin-csillagos étterem fehérgalléros damasztasztalán.

- Láncollani, mi?! – zörrent rá a kerek király. – Te kófitty! Aztán tudod-e, hogy három feladatnak kell kieléget tenned? Mert ha meg mégse, úgy halálfi leszel minutában!

- Tudom én, tudom én – nyekkent bátrakat a szellemi deligény. – Hoppsza nekem a tendereket, lenyelem egyben, mint egy úrinő!

Tetszett is a kerek királynak a bátor filegény, meg inkább dehogy. De azért feladta az elsőt:

- Emitt ez a rengeteg erdője a nemnekem, aztat reggelig mind ellopjad, de úgy, hogy gallya se maradjon. S a helyét pitymallatra mind betérkövezzed.

Aj, ez nem volt nehezményes a leglénynek: ellopta reggelig mindet, meg még kétakkorát, s lekövezte is okosba.

No, látta már a kerek király, hogy nem ám akárkivel van dolga, hanem sokkal rosszabbal. Imponállott ez neki, mert külcsínre ronda volt bár, de bévülről fertelmes.

- Na, kedves jobbvágyam – mondta nekicukisodva. – Hát mármostan lopjad el a napvilágot az éjszakából, de úgy, hogy a Hold is belesápkóródjon!

Ellopta a legény, s hozzá még a Holdat is. Gyakorlott legény volt, és éppen hátszél fújta telitüdősen, hát a szaga sem érzett, pedig igen megizzadt a fenenagy igyekezettől. Örült a kerek király erőst, majd az ína beleszakadt, de azért sajnos mégse.

- Na mármostan egy van hátra, s neked adom a lejányom lábát, s véle felemásom. Holnap reggelre ott virítsunk mindkettesben a New York Times címlapján!

Nevetett nagyon a szegény lelkilegény, csak úgy frecskeltek a fogai belé, mert hát a harmadik feladathoz elég volt csakcsupán az első kettőt elvégeznie. Na, ipamadta-napamvitte, belecsaptak hát a lakodalomba, szögesdróton innen, őrtornyon is túl, ahol a kurtafarkú malacnak is kijár egy hellóröfi.

Hát, valahogy így.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung