szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Osztott, szorzott Nyáry Krisztián könyvkiadó, és az elmúlt hetek gyászhírei alapján bebizonyította, milyen keveset élnek a híresebb magyarok.

Tegnap meghalt három kiváló magyar értelmiségi – kezdi Facebookon publikált írását Nyáry. "Amikor ezt kiírtam a falamra, valaki hozzáfűzte, egyikük milyen fiatal volt még. Elgondolkodtam, milyen hosszú életre számíthat egy ismert, a maga területén sikeres művész vagy értelmiségi Magyarországon" – írja. Megnézte hát, kik haltak meg idén ebből a körből. 15 gyászhírt talált az újságokban:

Barsiné Pataky Etelka mérnök (76), Birkás István festőművész (70), Bojtár Endre irodalomtörténész (77), Gellér B. István képzőművész (71), Hencze Tamás festőművész (79), Horesnyi László színész (80), Jagos István Róbert költő (43), Kígyós Sándor filmrendező (78), Kiss József színész (51), Melis László zeneszerző (65), Ökrös Oszkár cimbalomművész (60), Tóth Zoltán József jogtörténész (50), Tőkéczki László történész (66), Ujlaky László színész (75), Votisky Zsuzsa könyvkiadó (69).

Nyáry ezt követően a hivatalos statisztikát idézi: Magyarországon a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 72,1 év, a nőké pedig 78,6. Ez egyébként 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál. Magyarországon óriásiak a megyénkénti különbségek is, egy budapesti nő 79,6, egy férfi 73,9 évre számíthat. Az író-könyvkiadó hozzáfűzi: ennél is jóval kevesebb egészségben eltöltött évre.

Arra számítottam, hogy egy elismert magyar művésznek vagy értelmiséginek körülbelül annyi idő jut, mint egy átlagos budapestinek. Ehhez képest a 15 idén elhunyt személy átlagéletkora mindössze 67 év volt. A legidősebbnek is csak 80 év jutott

– döbben rá Nyáry. Akiket ismert közülük, többnyire súlyos, hosszú ideje tartó betegségben szenvedtek. És így zárja bejegyzését:

Tanulság? Nincs. Csak ennyi: 67.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben