szerző:
hvg.hu

Este fél hatig a hetedik kerületiek mindössze 14,55 százaléka szavazott, és ez az arány urnazárásig sem nagyon nőtt.

Update: Ez még nem hivatalos, de érvénytelen a népszavazás

A bulinegyed nyitvatartásának korlátozása érdekében tartott népszavazásra a jogosultak kevesebb mint ötöde járult az urnákhoz, még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson, ők is a távolmaradásukkal szavaztak - közölte a hvg.hu-val Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője. Ez az egyesület a bulinegyed fennmaradását támogatta, párbeszédes megoldást sürgető petícióját közlése szerint több mint 50 ezren írták alá. Molnár Bence értékelése szerint az alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező másik egyesülettel, vagyis a tiltás helyett győzött a párbeszéd iránti igény.

A hvg.hu napközben végig követte a részvétel alakulását, és az adatokból borítékolni lehetett az eredményt, azaz az érvénytelenséget.

Fél hatig például, mint arról önkormányzati forrásokból értesültünk, mindössze a jogosultak 14,55 százaléka adta le szavazatát a szórakozóhelyek éjféli zárását megcélzó, erzsébetvárosi népszavazáson. A kerületben 43 520 választópolgárt tartanak nyilván, ebből a leginkább érintett belső-erzsébetvárosi területen 12 ezret, a részvétel délután egy óráig itt is csak kicsit haladta meg a 20 százalékot.

©

A referendumot a helyi képviselő-testület írta ki, és a választópolgárok az alábbi kérdésben nyilváníthatnak véleményt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?

Az önkormányzat nem jószántából járt el így. A helyiek egy csoportja régóta tiltakozik, az álláspontjuk szerint elviselhetetlen állapotok miatt, és szigorúbb rendszabályokat követel. Kezdeményezésüket fölkarolta a helyi LMP-s képviselő, és ímmel-ámmal a többi baloldali szervezet is, míg a bezárás párti kör vezéralakja, az Európai Baloldal nevű, a Thürmer-féle Munkáspártból kiszakadt szervezet elnöke, Vajnai Attila.

Bár a híradásokban leegyszerűsítve rendre lakókként említik a tiltakozókat, léteznek helyben eltérő vélemények is. Mások meg azt hangsúlyozzák, hogy Budapest szórakoztató központja nem pusztán kerületi kérdés, kihatással van a főváros egészének jellegére, és a teljes turizmusra. Az éjfél utáni nyitva tartást támogatók szintén akcióba kezdtek az elmúlt hetekben. Az általuk indított aláírásgyűjtést eddig több tízezren látták el kézjegyükkel – pontos számot a szervezők az este hét utáni urnazáráskor fognak mondani.

Délelőtt írtuk, hogy a mostani részvételi adatokat összevetve a korábbi választások időarányos adataival a végleges részvételi arányt 10-15 százalék körülre lehet becsülni, ami 5-6000 ezer szavazót jelent. Ehhez képest kicsivel magasabb a várható részvétel, valamivel 15 százalék fölött lehet. Ha ez így lesz, a népszavazás érvénytelen lesz.

 

Ki volt itt előbb? Érvek és ellenérvek a bulinegyed körüli vitában

Ma délután kettőtől tüntetni fognak az erzsébetvárosi bulinegyedben. Hetek-hónapok óta áll a bál a VII. kerület partiélete körül. Tiltakozó lakók, terjedelmes újságcikkek, szigorítani akaró hatóságok, kiboruló Tibi atya - ezúttal pedig azok vonulnak az utcára, akik meg akarják őrizni a városrész szórakoztatóipari jellegét. Holnap meg ismét utcára vonul a másik oldal.

Bulinegyed: Siófok vagy Eldorádó?

Miközben a bulinegyedben egymással vívnak a lakók és a kocsmárosok, az igazi gondokat más okozza, olyasmik, amelyekkel szemben az érintettek éppenséggel szövetségesek is lehetnének. Ugyanakkor megjelentek azok, akik semmilyen diskurzusban nem vesznek részt, a helyben még csak nem is a vállalkozást, az üzletet látják, hanem pusztán a pénzt.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóth Richárd Itthon

Bulinegyed: agyonhallgatott népszavazással tolják el a problémát

Hangos kisebbség, direkt lapító képviselők, a háttérben meghúzódó érdekek, valamint egy tömérdek pénz. Ez mind az erzsébetvárosi bulinegyed, amiről vasárnap népszavazáson mondhatnak véleményt a lakók, legyen-e éjféli zárás. De a probléma ennél sokkal bonyolultabb, például azért, mert hiába írták ki a referendumot, valójában azt nagyon kevesen akarják.

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"