szerző:
hvg.hu

Este fél hatig a hetedik kerületiek mindössze 14,55 százaléka szavazott, és ez az arány urnazárásig sem nagyon nőtt.

Update: Ez még nem hivatalos, de érvénytelen a népszavazás

A bulinegyed nyitvatartásának korlátozása érdekében tartott népszavazásra a jogosultak kevesebb mint ötöde járult az urnákhoz, még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson, ők is a távolmaradásukkal szavaztak - közölte a hvg.hu-val Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője. Ez az egyesület a bulinegyed fennmaradását támogatta, párbeszédes megoldást sürgető petícióját közlése szerint több mint 50 ezren írták alá. Molnár Bence értékelése szerint az alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező másik egyesülettel, vagyis a tiltás helyett győzött a párbeszéd iránti igény.

A hvg.hu napközben végig követte a részvétel alakulását, és az adatokból borítékolni lehetett az eredményt, azaz az érvénytelenséget.

Fél hatig például, mint arról önkormányzati forrásokból értesültünk, mindössze a jogosultak 14,55 százaléka adta le szavazatát a szórakozóhelyek éjféli zárását megcélzó, erzsébetvárosi népszavazáson. A kerületben 43 520 választópolgárt tartanak nyilván, ebből a leginkább érintett belső-erzsébetvárosi területen 12 ezret, a részvétel délután egy óráig itt is csak kicsit haladta meg a 20 százalékot.

©

A referendumot a helyi képviselő-testület írta ki, és a választópolgárok az alábbi kérdésben nyilváníthatnak véleményt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?

Az önkormányzat nem jószántából járt el így. A helyiek egy csoportja régóta tiltakozik, az álláspontjuk szerint elviselhetetlen állapotok miatt, és szigorúbb rendszabályokat követel. Kezdeményezésüket fölkarolta a helyi LMP-s képviselő, és ímmel-ámmal a többi baloldali szervezet is, míg a bezárás párti kör vezéralakja, az Európai Baloldal nevű, a Thürmer-féle Munkáspártból kiszakadt szervezet elnöke, Vajnai Attila.

Bár a híradásokban leegyszerűsítve rendre lakókként említik a tiltakozókat, léteznek helyben eltérő vélemények is. Mások meg azt hangsúlyozzák, hogy Budapest szórakoztató központja nem pusztán kerületi kérdés, kihatással van a főváros egészének jellegére, és a teljes turizmusra. Az éjfél utáni nyitva tartást támogatók szintén akcióba kezdtek az elmúlt hetekben. Az általuk indított aláírásgyűjtést eddig több tízezren látták el kézjegyükkel – pontos számot a szervezők az este hét utáni urnazáráskor fognak mondani.

Délelőtt írtuk, hogy a mostani részvételi adatokat összevetve a korábbi választások időarányos adataival a végleges részvételi arányt 10-15 százalék körülre lehet becsülni, ami 5-6000 ezer szavazót jelent. Ehhez képest kicsivel magasabb a várható részvétel, valamivel 15 százalék fölött lehet. Ha ez így lesz, a népszavazás érvénytelen lesz.

 

Ki volt itt előbb? Érvek és ellenérvek a bulinegyed körüli vitában

Ma délután kettőtől tüntetni fognak az erzsébetvárosi bulinegyedben. Hetek-hónapok óta áll a bál a VII. kerület partiélete körül. Tiltakozó lakók, terjedelmes újságcikkek, szigorítani akaró hatóságok, kiboruló Tibi atya - ezúttal pedig azok vonulnak az utcára, akik meg akarják őrizni a városrész szórakoztatóipari jellegét. Holnap meg ismét utcára vonul a másik oldal.

Bulinegyed: Siófok vagy Eldorádó?

Miközben a bulinegyedben egymással vívnak a lakók és a kocsmárosok, az igazi gondokat más okozza, olyasmik, amelyekkel szemben az érintettek éppenséggel szövetségesek is lehetnének. Ugyanakkor megjelentek azok, akik semmilyen diskurzusban nem vesznek részt, a helyben még csak nem is a vállalkozást, az üzletet látják, hanem pusztán a pénzt.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Richárd Itthon

Bulinegyed: agyonhallgatott népszavazással tolják el a problémát

Hangos kisebbség, direkt lapító képviselők, a háttérben meghúzódó érdekek, valamint egy tömérdek pénz. Ez mind az erzsébetvárosi bulinegyed, amiről vasárnap népszavazáson mondhatnak véleményt a lakók, legyen-e éjféli zárás. De a probléma ennél sokkal bonyolultabb, például azért, mert hiába írták ki a referendumot, valójában azt nagyon kevesen akarják.