szerző:
hvg.hu

Egy magyar állampolgárságú magánszemély szeretné magyarországi nemzetiséggé nyilvánítani az oroszokat. A döntés a parlament kezében van.

A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette egy Döbrei István nevű magyar állampolgárságú magánszemély kezdeményezését, amellyel magyarországi nemzetiséggé szeretnék nyilváníttatni az oroszokat. Ez a hitelesítés azt jelenti, hogy a kezdeményezők elkezdhetik gyűjteni a támogató aláírásokat. Ha legalább ezret sikerül összeszedniük, akkor az Országgyűlésnek kell – a Magyar Tudományos Akadémia véleményét kikérve – döntenie a kérésről. El is utasíthatja.

Az NVB, mint a Magyar Közlönyben megjelent határozat indoklásából kiderül, ilyenkor csak a formai feltételek meglétét vizsgálja. Azok pedig rendben voltak. Az érdemi döntésnél majd az lesz a fő szempont, hogy a kérelmezők, ez esetben a Magyarországon élő oroszok, megfelelnek-e a 2011-es nemzetiségi törvény feltételeinek.

A jogszabály szerint nemzetiségként elismerhető az a „Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul”.

A szervező és 21 további választópolgár az NVB-nek benyújtott iratban azt állította: megfelelnek az idézett követelményeknek, „a magyarországi orosz kisebbséghez” tartoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!