szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, "a Fidesz-kormánnyal", ezért nem független – mondják a szocialisták.

Az MSZP szerint összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének a tisztsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél betöltött rektori és az Államreform Bizottságnál meglévő elnöki tisztségével. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az NVB-nek is otthont adó Alkotmány utcai épület előtt azt mondta, beadvánnyal fordul az NVB-hez, hogy a testület mondja ki az összeférhetetlenséget.

2016. február 23-a óta "kétség sem fér" hozzá, hogy Patyi András nem a törvényeknek van alárendelve, hanem a Fidesznek

– fogalmazott, utalva a választási irodánál lezajlott jelenetre, amely során tagbaszakadt erőemberek akadályozták meg Nyakó Istvánt abban, hogy beadjon egy népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár eltörléséről.

Nyakó hozzátette: Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, "a Fidesz-kormánnyal", ezért korábban már fordultak az NVB-hez beadvánnyal. Azt a kifogásukat azonban a testület elutasította bizonyíték hiányában.

Patyi András az Államreform Bizottság elnöki tisztségét is betölti, ennek a munkájának a dokumentumait Lukács Zoltán országgyűlési képviselő "kiperelte" a kancelláriától, és ezekkel kiegészítve most újra beadják bizonyítékaikat, hogy az NVB állapítsa meg Patyi András tisztségeinek összeférhetetlenségét – mondta a szocialista politikus. Mint mondta, az NVB-nek három napja van beadványa elbírálására; elutasítás esetén bírósághoz fordul.

Nyakó István kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Államreform Bizottság a kormány munkáját segítő, azt támogató testület, az NKE felett pedig több minisztérium is ellenőrzési joggal bír. Szavai szerint ezeknek önmagukban is elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy Patyi András ne vezethesse a választás tisztaságát felügyelő testületet, az NVB-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Független az az NVB-elnök, akinek három másik vezetői poszt is belefér?

Totálisan függetlennek kell lennie a legfőbb választási szerv elnökének a törvény szerint, az NVB-elnök Patyi András viszont három másik olyan posztot is betölt, ami kapcsolódik a kormányhoz. Ebből kettőre kormányhatározattal nevezték ki. Ennek ellenére állítja, fel sem merülhet összeférhetetlensége, évtizedes pályafutása miatt tartanak rá igényt ennyi pozícióban.

 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva