szerző:
hvg.hu

Még mindig megvan az esély arra, hogy a Jobbik a báránybőrbe bújt farkas, ezért ne kérjék még a választóik sem, hogy velük is fogjanak össze - mondta Gyurcsány Ferenc az Egyenes beszéd hétfő esti adásában. Az LMP viszont már nem zárkózik el a DK-val való együttműködéstől szerinte, mint korábban, így érdemes az eddigi informális, kávézós tapogatózásoknál tovább lépni.

"Ez Lázár János városa, itt soha nem győzött nem fideszes jelölt. Akik már letargiában voltak és feladták, azok közül is sokan azt gondolhatják, hogy igazuk van azoknak, akik szerint lehet győzni, ha egy az egy ellen megyünk. Ha világos az alternatíva, össze lehet terelni a Fidesszel szembenálló többséget" - így beszélt a hódmezővásárhelyi választás jelentőségéről Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A műsorvezető Rónai Egon itt szembesítette azzal, hogy „egy az egy ellen” legteljesebb formába, közös listával csak az MSZP és a PM között van, a DK is csak egy széles körű összefogásban volt benne. Talán 15-25 helyen, ahol fontos, meg lehet velük állapodni – latolgatta.

Gyurcsány szerint viszont azzal tesznek az összefogásért, hogy 60 helyen nem indulnak, és „senki nem hozott ekkora áldozatot”, hiszen így ők kampányolnak a legkevesebb pénzből. Az LMP hiányzik az összefogásból – jelentette ki -, de talán a mai pártvezetés már rugalmasabb, mint Schiffer András idejében, nem zárkóznak el annyira mindennemű együttműködéstől.

Nyilván követett el hibát a kormányzása idején, az LMP korábbi elutasító hozzáállása neki szólt, de mostanra látniuk kell szerinte, hogy az ország számára mi az igazi probléma, ő vagy az „orbáni politika”. Informális tapogatózó beszélgetések már voltak az LMP-vel is, de arra kérte a helyettesét, Molnár Csabát, hogy most már lépjenek előre, kezdeményezzen hivatalos egyeztetést ezekhez a kávé melletti beszélgetéshez képest – tette hozzá.

A Jobbikkal való együttműködés szintén nagyon nehéz kérdés, mert ez az a politikai-erkölcsi dilemma valójában az, hogy „az európaiságot nem lehet feladni a választási matematika kedvéért”.

Ki tudja-e mondani már, hogy a Jobbik nem egy náci párt, ahogy korábban mondta? – erre a kérdésre Gyurcsány nem tudott felelni, szerinte ezt egyértelműen nem lehet megmondani. Szerinte ugyanis még mindig nehéz megmondani, hogy a Jobbik valóban hisz-e a polgári európai ország eszméjében, vagy azért képviselik ezt, mert másképp nem kerülhetnek a kormányzás közelébe.

Szurkolok, hogy egy mérsékelt párt legyen, a Jobbiktól sokáig félni kellett – mondta. Sokan mondják, hogy velük is össze kellene fogni, és ezt a döntést a választókra bízná. Ugyanakkor rögtön hozzá is tette, hogy „ne kérjenek arra, hogy formális vagy informális megállapodást kössünk a Jobbikkal”, mert lehet, hogy azt kérik, hogy báránybőrbe bújt farkassal állapodjanak meg.

 

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!