szerző:
Domány András

Komoly zavar van a törvényalkotás gépezetében, ha előfordulhatott az, ami a margitszigeti teniszcsarnok ügyével történt.

„Nem engedhetjük meg, hogy a Margit-szigetet feláldozzuk és egy hülyeséget támogassunk" – mondta a csütörtöki kormánytájékoztatón Lázár János, nem sokkal azelőtt, hogy Áder János köztársasági elnök amúgyis megvétózta a 26 méter magas tenisztstadion építését számos hatósági engedély kikerülésével lehetővé tevő törvényt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ezt az elutasítást a kormány azzal együtt is vállalja, hogy esetleg nem rendezik meg (legalábbis ott) jövőre a teniszversenyt.

Hülyeség? Akkor miért támogatta a kormány? Az országgyűlésben ugyanis az az eljárás, hogy ha egy törvényjavaslatot egyéni képviselők nyújtanak be, akkor meg kell kérdezni róla a kormány véleményét. Mivel „A Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről” szóló előterjesztést két Fidesz-képviselő nyújtotta be február 19-én (Szücs Lajos, aki a Magyar Tenisz Szövetség elnöke is, és Kucsák László), a mindössze 32 perces másnapi vitában, amely után rögtön szavaztak is, szót kapott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Ezt mondta:
„Egy pillanatig sem tagadom, hogy a Margitszigethez engem erős személyi kapcsolat fűz, én ott nőttem fel, ott tanultam szakmát, én a Margitszigetet minden szempontból egy olyan lehetőségnek tartom, amire az egész országnak szüksége van, a működés és a növekvő szolgáltatásai pedig büszkeségre adnak lehetőséget, és alkalmat adnak a mai napon már más előterjesztések kapcsán is felemlegetett egészséges életmódra. Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslat támogatásával, majd elfogadásával járuljanak hozzá a sport és szabadidős szolgáltatások színvonalának emeléséhez, nemzetközi sportsikereink elősegítéséhez, valamint a gazdaság és a turizmus élénkítését szolgáló létesítmény létrehozásához.”

Ezután jött a szavazás, amelyben az összes jelenlévő kormánypárti képviselő – Lázár János nem volt köztük – igent mondott. Megszavazta a törvényt a Jobbik is, a tartózkodó Kepli Lajos kivételével. 

Megszavazták – Áder János szavaival – „a hatástanulmányokkal nem igazolt, kellően elő nem készített és az érintettekkel nem egyeztetett” törvényt, amely „veszélyezteti a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist”. Lázár János kilenc nap múlva hülyeségnek nevezte ezt. Vajon megbeszélte-e Fónagy Jánossal, aki bizonyára nem a saját szakállára nyilatkozott 20-án?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!