szerző:
hvg.hu

Több mint egymilliárd ment el nemlétező vagy felesleges szoftverekre.

Egyértelműen lopás, hogy használhatatlan nyilvántartási rendszert vásárolt a Klebelsberg központ 1,2 milliárd forintért. Ezt - az RTL Híradó tudósítása szerint - Hadházy Ákos, az LMP társelnöke mondta ma az RTL Klubnak.

A megrendelt és kifizetett informatikai fejlesztések között olyan is volt, amely egyáltalán nem is készült el.

Hadházy tavaly májusban személyesen is meggyőződött a helyzetről. Mint elmondta, a teljes Klik-vezérkar előtt vették végig a programokat, ők pedig bevallották, hogy azok nem működnek.

A szintén kifizetett elektronikus naplózóprogram helyett egy másikat vásárolt a Klik.

Lázár János az ügyről azt mondta, valóban sok program nem készült el vagy nem működött, emiatt a Klebelsberg Központ végül 1,2 milliárd forintot fizetett vissza az államnak.

Hadházy bejelentette, kikérik a minisztérium belső vizsgálatát, hogy kiderüljön, ki a felelős. A társelnök szerint nyilvánvalóan bűncselekmény történt, hiszen a semmiért fizettek ki több mint egymilliárd forintot.

Az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László a csatornának azt mondta, a zavart az okozta többek között, hogy akkoriban alakult át a Klik Klebelsberg Központtá, és az új szervezethez már nem passzoltak a korábban megrendelt szoftverek. Ezenfelül a rendőrség dolga kideríteni, mi történt - mondta az államtitkár, hozzátéve, további belső vizsgálatra sem a minisztériumban, sem a Klebelsberg Központnál nincs szükség.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!