szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A valószínűleg sérült olajtartályokból származó anyag a helyiek szerint hosszú ideje szivárog a talajból Csepelnél. A vízügyi főigazgatóságnál azt mondták, a szennyezés mértéke olyan kicsi, hogy az nem kimutatható. A probléma bár régóta fennáll, mivel az igazgatóság nem hatóság, elmondásuk szerint intézkedni sem tudnak.

Méretes olajfoltok láthatók most is a Duna csepeli szakaszánál. Erről felvételeket is készített az RTL Híradó egyik nézője, a kedd esti adásban be is mutatták a szennyezést.

A műsorban elhangzott, a helyeiek szerint a káros anyag évek óta szivárog a talajból a folyóba, de senki nem tesz ellene semmit. A problémáról az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál is tudnak, de az szerintük csak alacsony vízállásnál, évente egy-két alkalommal tapasztalható.

Siklós Gabriella szóvivő azt mondta, olyan olajról van szó, amely föld alatti tankerekből, tartályokból származhat, és amely a talajvízzel egyesülve alacsony vízállásnál befolyhat a folyóba. A szóvivő hangsúlyozta, a szennyezésnek olyan kicsi a mértéke, hogy az gyakorlatilag nem kimutatható magában a víz minőségében.

Az igazgatóság részéről azt is elmondták, hogy mivel hatóságként működnek, intézkedni sem tudnak.

Az RTL úgy tudja, hogy az egykori Csepel Művek területén lévő tartályok szivároghatnak, amelyek még a második világháború idején sérülhettek meg. A csatorna kereste a katasztrófavédelmet is, ahonnan azt a választ kapták, hogy egy hete bejelentés után vizsgálták a területet, és megállapították, hogy a szennyezés a talajból származott. Azt viszont nem tudni, hogy milyen intézkedés várható, arról ugyanis a környezetvédelmi hatóság adhat tájoztatást - hangzott el a műsorban. Az RTL ezután a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult, ők azonban a katasztrófavédelemhez irányították őket.

A WWF hazai irodája szerint egyáltalán nem szerencsés, ha olaj folyik az élővizekbe: már egy liter olaj képes egymillió vizet beszennyezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!