szerző:
hvg.hu

A valószínűleg sérült olajtartályokból származó anyag a helyiek szerint hosszú ideje szivárog a talajból Csepelnél. A vízügyi főigazgatóságnál azt mondták, a szennyezés mértéke olyan kicsi, hogy az nem kimutatható. A probléma bár régóta fennáll, mivel az igazgatóság nem hatóság, elmondásuk szerint intézkedni sem tudnak.

Méretes olajfoltok láthatók most is a Duna csepeli szakaszánál. Erről felvételeket is készített az RTL Híradó egyik nézője, a kedd esti adásban be is mutatták a szennyezést.

A műsorban elhangzott, a helyeiek szerint a káros anyag évek óta szivárog a talajból a folyóba, de senki nem tesz ellene semmit. A problémáról az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál is tudnak, de az szerintük csak alacsony vízállásnál, évente egy-két alkalommal tapasztalható.

Siklós Gabriella szóvivő azt mondta, olyan olajról van szó, amely föld alatti tankerekből, tartályokból származhat, és amely a talajvízzel egyesülve alacsony vízállásnál befolyhat a folyóba. A szóvivő hangsúlyozta, a szennyezésnek olyan kicsi a mértéke, hogy az gyakorlatilag nem kimutatható magában a víz minőségében.

Az igazgatóság részéről azt is elmondták, hogy mivel hatóságként működnek, intézkedni sem tudnak.

Az RTL úgy tudja, hogy az egykori Csepel Művek területén lévő tartályok szivároghatnak, amelyek még a második világháború idején sérülhettek meg. A csatorna kereste a katasztrófavédelmet is, ahonnan azt a választ kapták, hogy egy hete bejelentés után vizsgálták a területet, és megállapították, hogy a szennyezés a talajból származott. Azt viszont nem tudni, hogy milyen intézkedés várható, arról ugyanis a környezetvédelmi hatóság adhat tájoztatást - hangzott el a műsorban. Az RTL ezután a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult, ők azonban a katasztrófavédelemhez irányították őket.

A WWF hazai irodája szerint egyáltalán nem szerencsés, ha olaj folyik az élővizekbe: már egy liter olaj képes egymillió vizet beszennyezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!