szerző:
hvg.hu

Szentendre perelte be a Kutyapártot, mert a címerükben kicserélték a bárányt a kétfarkú kutyára.

Joga van a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak ahhoz, hogy helyi szervezete átrajzolva használja egy város címerét – írja a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletére hivatkozva, miután Szentendre önkormányzata pert indított a Kutyapárt ellen a címerük átrajzolása miatt.

A Kutyapárt a Szentendre címerében lévő bárányt helyettesítette a fehér kétfarkú kutyával, íme:

©

A város azért fordult bírósághoz, mert szerintük az MKKP megsértette a város személyiségi jogát azzal, hogy az interneten, közösségi oldalukon így használta a jelképet. Szentendre szerint a szerintük sértő montázs semmilyen állítást, véleményt nem fogalmaz meg, így nem esik a véleménynyilvánítás szabadságának körébe.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a rövid tárgyalás központi kérdése az volt, hogy a párt ezzel pontosan milyen jogát is sértette meg az önkormányzatnak. Szentendre azzal érvelt, hogy a Polgári törvénykönyv szerint nem korlátozható, hogy bárki "szabadon érvényesíthesse a személyiségét", de becsületsértés miatt nem pereltek, mert szerintük a címerkifigurázás "nem a város becsületébe gázol".

A törvényszék végül elutasította az önkormányzat keresetét, mondván nem a bíróság feladata eldönteni, hogy a címerátrajzolás helyes-e, de ebben a kérdésben a bírói álláspont szerint amúgy nem illeti meg az önkormányzatot bírósági jogvédelem sem.

A polgári jog nem a címernek, pláne nem a benne szereplő báránynak biztosítja a jogot, hogy tiszteletben tartsák, hanem azoknak a személyeknek, akiknek az adott címer, logó vagy embléma a személyiségük részévé válik.

A bíró azt mondta, a címer kifigurázása a becsülethez való jogot sérthetné, de ilyen joga csak természetes személyeknek lehet, városnak nem. A városnak egyébként is közszereplőként tűrnie kellene, ha egy politikai párt felhasználja a címerét tevékenysége során, mert egy demokráciában a véleményszabadság a közügyek terén a lehető legszélesebb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!