szerző:
hvg.hu

A jelenséget repülőgépek okozták a meteorológusok szerint.

Az Időkép több webkamerájának is érdekes légköri jelenséget sikerült rögzíteniük péntek reggel a fővárosban és annak környékén: úgynevezett lyukfelhők jelentek meg.

A lyukfelhőhöz stabil légrétegződés szükséges a portál beszámolója szerint, mivel ilyenkor tud kialakulni az a vékony felhőréteg, amelyen maga a "lyuk" megjelenik.

©

Az ilyen különleges felhőket túlhűlt vízcseppek alkotják az Időkép szerint és amikor egy repülőgép keresztülhalad rajtuk, a nyomássüllyedés miatt lecsökken a hőmérsékletük. Ennek hatására a vízcseppek elkezdenek kikristályosodni, ami létrehozza a lyukat, és az azokon belül megjelenő másik felhőtípust, a virgát.

A jelenségről videó is készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!