szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Farkas József érdekeltségei uniós és egyéb pályázatokon is jól szerepeltek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Nemzet birtokába került fényképek és dokumentumok szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes évek óta vesz részt titokban luxusvadászatokon Svédországban. Általában nem egyedül megy, a kiruccanásokat pedig a szóbeszédek alapján szigorú óvintézkedések mellett szervezik meg.

Bár többek között Rétvári Bence, az Emmi államtitkára is arról beszélt ezzel kapcsolatban, hogy Semjén csak a Svédországban éló rokonait látogatta meg, a Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy a politikus családtagjai egyáltalán nem vettek részt a luxusvadászatokon.

A lap a birtokába került dokumentumok és fényképek alapján azt írja, Semjén Zsolt mellett csupán két állandó szereplője volt az összesen öt alkalommal megtartott skandináv vadászatoknak: Farkas József és Vajai László.

Farkas József nem rokona Semjénnek, viszont az érdekeltségébe tartozik több magyarországi hotel is. A lap vadászatszervezőktől úgy értesült, hogy

a skandináv kirándulások költségeit minden egyes alkalommal Farkas József utalta át nekik.

Farkas József 2010 óta rengeteg állami megbízást kapott, és vállalkozásai – köztük a ráckevei négycsillagos Kék Duna Wellness Hotel, vagy a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa – összesen több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Noszvaji szállodája avatóünnepségén egyébként éppen Semjén Zsolt mondott beszédet arról, hogy a magyar családok ne külföldre menjenek nyaralni.

Farkas érdekeltségébe tartozik emellett a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. is, amely a Közbeszerzési Hatóság honlapja szerint a második Orbán-kormány idején huszonnégy közbeszerzési pályázatot nyert el. A mára luxemburgi hátterű cég a Debreceni Egyetem, a Magyar Agrárkamara, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának konzorciumi partnere, a Türr István Képző- és Kutatóintézet pályázatain is befutó volt. A mára már megszüntetett Türr István Képző- és Kutatóintézet egyik pályázatán 2015-ben például a Farkashoz köthető Száz Magyar Falu nevű kiadócég bruttó 31 millió forintért egy körülbelül húszéves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit másolta le, amelyet vadonatúj magyar könyvként adtak ki. Akkor Farkas elismerte, hogy fordítottak, azonban azzal védekezett, hogy nem szó szerint.

A Magyar Nemzet információi szerint Semjént öt alkalommal kísérte el Farkas József, illetve két alkalommal Farkas fia is. A lapnak Farkas letagadta, hogy vadászaton vett volna részt a miniszterelnök-helyettes társaságában Svédországban. Azt mondta: „nem tudom, hogy miről beszél”, majd bontotta a vonalat.

Semjén másik útitársa, Vajai László 2010 és 2013 között a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, halászati, vadászati főosztályának vezetője volt, a 90-es években az MSZP–SZDSZ-kormány idején pedig az agrártárca vadászati főembere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Semjén háziasított rénszarvast lőtt le?

Egy természetfilmes állítja, Semjén Zsolt nem lőhetett le vadon élő rénszarvast Svédországban, mert az 150 éve kipusztult. A helikopteres vadelszállításra adott magyarázat is elég nagy kamu szerinte.

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról