szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vád szerinti bűncselekmények a 2014-es országgyűlési képviselő választásokkal kapcsolatosak.

Az ügynek összesen 18 vádlottja van, köztük a hamis ajánlásokat is felhasználó egyéni választókerületi jelöltek, valamint az őket segítő személyek.

A vonatkozó törvények értelmében az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ötszáz választópolgár ajánlása szükséges.

Az ajánlás ajánlóíven történik. Az ajánlóívre az ajánlást adó választópolgár ráírja a nevét, és egyéb személyi adatai, így a személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét, valamint az anyja nevét, majd az ajánlást saját kezűleg aláírja. Az ajánlóíven ezután az ajánlást gyűjtő személy is feltünteti nevét és aláírását.

A vádirat szerint a vádlottak közül tízen egyéni országgyűlési képviselőjelöltként kívántak indulni az országgyűlési képviselők 2014. évi választásán Budapest, illetve más megyék különböző egyéni választókerületeiben.

A vádlottak az ajánlások összegyűjtését követően, 2014 márciusában olyan ajánlóíveket is benyújtottak az egyéni választókerületük szerint illetékes választási irodához, amelyekről tudták, hogy hamisak, ugyanis az azokon szereplő személyek ténylegesen nem adtak ajánlást a részükre, a nevüket és személyes adataikat az ajánlóívekre helyettük ismeretlen személyek írták rá, illetve azokat helyettük ismeretlen személyek írták alá. A vádlottak az ajánlóívek aláírásával valótlanul igazolták, hogy az ajánlásokat személyesen gyűjtötték és nevezett személyek ajánlást adtak a részükre.

Az ügy további nyolc vádlottja – rokonként vagy ismerősként – a hamis ajánlások gyűjtésében segített a választásokon jelöltként indulni kívánó egyes fenti vádlottaknak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozás során több ezer ajánlóívet foglalt le és vizsgált (ezek közül a váddal érintett hamis ajánlóívek száma mintegy 2000 darab), a nyomozók mintegy 1500 tanút hallgattak ki, illetve több mint 10.000 oldal nyomozási irat keletkezett a bizonyítás során.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben választás rendje elleni bűntett, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is