szerző:
hvg.hu

Az Mfor.hu szerint jelenleg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél a legnagyobb a baj, csak itt 1,7 milliárd forint adósság gyűlt össze.

A Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 22,9 milliárd forint adósság gyűlt fel az egészségügyi intézményeknél idén az első két hónap alatt. Ebből januárra mintegy 21 milliárd forint datálódik - írja az mfor.hu.

A portál megjegyzi, hogy ha figyelembe vesszük, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor az látszik, hogy rendszer láthatóan nem tud úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak.

Idén egyébként már nem a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe tartozó MH Egészségügyi Központ vezeti az adósok listáját, hanem a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. Itt az Mfor.hu szerint 1,737 milliárd forint adósság gyűlt össze február végére. Ezzel az intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Ugyancsak jelentős az elmaradás Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél is, de az ottani 927 milliós tartozás legalább csökkenteni tudták januárhoz képest. Az Országos Mentőszolgálatnál szintén csökkent a tartozás: január végén még 1,2 milliárd forintnyi elmaradásuk volt, de február végére ez az összeg 472 millióra csökkent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!