szerző:
hvg.hu

Édesanyja állítása szerint lánya azután kapott tüdőembóliát, hogy a gyógyszertárban a felírt helyett egy azonos hatóanyagú, de másik készítményt kapott.

Meghalt egy 18 éves kecskédi lány, mert tüdőembóliát kapott, anyja szerint azután, hogy egy új fogamzásgátló tablettát kezdett szedni – számolt be a pénteki RTL Híradó.

Meghalt egy 18 éves kecskédi lány, mert tüdőembóliát kapott, anyja szerint azután, hogy egy új fogamzásgátló tablettát kezdett szedni – számolt be a pénteki RTL Híradó.

Édesanyja azt írta a Facebookon, hogy hat darab tabletta 18 éves lánya élete került, „pillanatok alatt tüdőembóliát kapott, és már nem tudták megmenteni”. A posztot kedden tette fel, több százan osztották már meg. Azt is írta, hogy lánya december óta szedett fogamzásgátlót. Néhány napja a gyógyszertárban egy másik, de azonos hatóanyagú gyógyszert adtak neki. Szerinte azután lett rosszul, hogy azt elkezdte szedni, trombózist kapott, ami tüdőembóliát okozott.

Az RTL Klubnak nyilatkozó szakember szerint a fogamzásgátlók valóban növelik a trombózis kockázatát, ha valakinek olyan genetikai eltérése van, ami miatt hajlama van erre. Több mint tíz ilyen eltérést ismernek, ezek közül az úgynevezett Leiden-mutáció a leggyakoribb. Általában ezt szokták megvizsgáltatni a fogamzásgátló felírásakor.

Blaskó György, a Trombózisközpont vezetője szerint genetikai vizsgálatot kötelezően végezni kellene, ha a családban korábban volt trombózisos eset vagy tüdőembólia. Ő ugyanakkor nem csak ezt az egy, hanem az összes genetikai eltérést megvizsgáltatná – tette hozzá.

A vizsgálat azonban több tízezer forintba kerül és csak kevés helyen végzik az országban – derült ki a tudósításból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!