Tetszett a cikk?

Megtettük azt, ami egy ellenzéki pártnak sem sikerült az elmúlt 8 évben: elkezdtük a politikai elit ügynökmúltjának feltárását. Szerintünk ez a rendszerváltás befejezésének első lépése - mondta Soproni Tamás, a Momentum kampányfőnöke, miután a párt bejelentette, az ungynokaktak.hu oldalon nyilvánosságra hozták a 2002-es Medgyessy-bizottság titkosított aktáit.

A közzétételt az tette lehetővé, hogy már öt éve lejárt a dokumentumok titkosítása. A bizottságot az hozták létre, hogy  megvizsgálja az akkor hivatalban lévő kormányfő, Medgyessy Péter a Kádár-korszakban D209-es néven nyilvántartott ügynök titkosszolgálati múltját. A Momentum által közzétett dokumentumból az is kiderült, hogy az a Kövér László, és az a Fidesz, amely idén sem tette lehetővé az ügynökakták tartalmának közzétételét, 2002-ben még bocsánatot kért a múlt tisztázásának az elmulasztása miatt.

 „Azt a tisztázó és tisztító munkát, amit a politikai életben el kellett volna végezni, hogy most ne kelljen az ön frakciójának néhány tagjával foglalkozni itt, ezt nem végeztük el. Régi bűnnek hosszú az árnyéka. Ebben én személyesen a Fidesz nevében is a magunkra eső felelősséget vállalom” – mondta akkor a jelenleg a parlamenti elnöki tisztét betöltő Kövér.

A Momentum szerint az ügynökakták nyilvánossá  tétele nem azért fontos, hogy kit és mikor szerveztek be, hanem az, hogy a titkosság feloldásával megakadályozzák, hogy bárki is zsarolható legyen a múltjával.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét