szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatali visszaélést követett el az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírói álláspályázatokkal összefüggésben - állítja Sándor Zsuzsa kényszernyugdíjazott büntetőbíró.

Figyelemre méltó eredményre jutott Sándor Zsuzsa kényszernyugdíjazott büntetőbíró, a Fővárosi Bíróság korábbi szóvivője, aki a bíróságok történetének eddigi legpikánsabb perét elemezte blogján:

"Handó Tünde hivatalos személy. Ehhez nem is férhet kétség. Handó visszaélt a jogával azért, hogy Vasvári ne kaphassa meg az ítélőtáblai állást. Ezzel Vasvári bírónak jogtalan hátrányt okozott. A törvény indokolása szerint „a hátrány lehet akár anyagi, akár erkölcsi, személyi jellegű is”. Ez esetben mindkettő megvalósult. Egy ítélőtáblán dolgozó bírónak magasabb a fizetése, vagyis akit ettől jogtalanul elzárnak, az anyagi hátrányt szenved. Az erkölcsi hátrányt talán nem is kell magyarázni. Aki képességei, kvalitásai és kollégáinak szakmai véleménye alapján kétszer is pályázatot nyer, de a döntést hozó személy önkénye alapján mégsem kaphatja meg az állást, nyilvánvalóan erkölcsi, személyi hátrányt is szenved" - írja Sándor. Hozzzátéve, a konklúzió: az OBH elnökének eljárása alkalmas a Btk. 305. §-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettének megállapítására.

Sándor - mint írja - kíváncsian várja, hogy mikor mond le Handó vagy mikor emelnek vádat ellene.

Mint ismert, a közelmúltban mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy jogellenes határozatokat hozott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A pert az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba – akit a közelmúltban az Országos Bírói Tanács tagjává is megválasztottak – indította Handó ellen, mondván önkényesen válogat a bírók között. Ebben egyetértett vele a munkaügyi bíróság is, amely szerint a joggal való visszaélés egyértelműen alátámasztható azoknál az álláspályázatoknál, amelyeket bár papíron "megnyert" Vasvári, mégsem nevezték ki táblabíróvá.

Az Országos Bírósági Hivatalnak mindehhez - azon túl, hogy fellebbeznek az ügyben - csupán annyi hozzáfűznivalója volt, hogy 2017-ben "a pályázati eljárások 95%-a eredményesen végződött. Ezek 96%-ában az ítélőtábla, illetve törvényszék bírói tanácsa rangsorának megfelelő elbírálás történt. Mindössze 4%-ban volt eltérés a bírói tanács rangsorától".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika Itthon

Menekülnek a bírák az ország legnagyobb bíróságáról

Egyetlen hónap alatt négy 35 és 45 év közötti, tapasztalt bíró jelentette be a lemondását a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – értesült a hvg.hu. Ha az elvándorlás ilyen tempóban folytatódik, az lassan rendkívüli helyzetet teremthet az ítélkezésben.

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak