szerző:
hvg.hu

Új szintre jutott a civilek zaklatása a kormánypropagandista médiában: név szerint pellengérezték ki azokat, akik a Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteknél dolgoznak, de kiderült, nem tudják alátámasztani azt a számot, amivel Orbán Viktor dobálózott.

Nem mindennapi „tényfeltáró” cikk jelent meg a Figyelőben. Orbán Viktor a kampányban azt állította, hogy kétezer ellenségét név szerint ismeri – a lap most ízelítőt adott abból, kikre is gondolhatott a miniszterelnök.

Mint írták, „megpróbáltunk utánajárni, pontosan kikről van szó”. Ez nem lehetett túl nehéz, ugyanis a végeredmény az lett: megnézték az összes olyan szervezetet, amelyet a kormány és a Fidesz pártmédiája ellenségesnek kiáltott ki, megkeresték a nyilvánosan elérhető információkat arról, hogy kik vállalnak náluk munkát,

majd egy kétoldalas cikkben felsorolták az ott dolgozók neveit.

A kétezer névtől így is messze járnak, de nagyjából kétszáz embert így is felsoroltak, akik egy-egy, ellenségnek kikiáltott szervezetnél vállaltak munkát. Így az olvasók már pontosan tudják, hogy kik dolgoznak a legnagyobb magyar korrupcióellenes szervezeteknél, mint például a Transparency Internationalnél, névsorba rakva elolvashattuk a Társaság a Szabadságjogokért, a Menedék és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársainak listáját, de nagy nyomozással még azt is megírta a lap, hogy kik tanítanak a CEU-n. Újságírók is felkerültek a listára: a K-Monitor és a Direkt36 írásait valóban érdemes szemlézniük azoknak, akik sokat szeretnének olvasni a magyar korrupciós helyzetről, de most a Figyelő kimásolta az impresszumukat is, igaz, itt már lankadhatott a figyelem, mert nem névsorba tették a neveket.

Azt pedig a 24.hu és a Mérce vette észre a neveket böngészve, hogy olyan ember is felkerült a listára, aki 2012-ben, olyan is, aki 2005-ben, de olyan is, aki már 1995-ben meghalt.

Figyelő még azt is hozzátette: a teljes feltérképezés bajosan lehetséges,

ahogy azt sem lehet bizonyosan megmondani valakiről, hogy tudatában van-e annak, kinek is dolgozik, vagy éppen milyen küldetést teljesít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!