szerző:
hvg.hu

A 16 éves fiú egy közösségi oldalon azt állította osztálytársainak, hogy arra készül: lelövi diáktársait, majd öngyilkos lesz. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé.

Emberölés előkészülete miatt állított bíróság elé a Fővárosi Főügyészség egy 16 éves gimnazista fiút, aki több iskolatársának is konkrétan utalt arra, hogy iskolai lövöldözést tervez – közölték pénteken.

A fiú egy budapesti gimnázium tanulója. Idén januárban egy közösségi oldalon keresztül és személyes beszélgetések alkalmával is két kiskorú osztálytársának valamint egy szintén kiskorú ismerősének arra célozgatott, hogy a „floridai lövöldözésként” ismert esethez hasonlóan azt tervezi: a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd öngyilkosságot követ el.

A fiú ezután átküldött az osztálytársainak egy videót az amerikai iskolai lövöldözésről, valamint egy olyan linket is, amely egy sorozatlövő gépkarabély képéhez és leírásához vezetett.

Az iskolatársak megijedtek, attól tartottak, hogy a fiú tényleg lövöldözni kezd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a gyanúsítástól számított 30 napon belül bíróság elé állították.

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki a gimnazistát, és 2 év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, valamint önismereti tréningen való részvételre kötelezte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ügyészség közleményéből nem derül ki egyértelműen, a fiúnak volt-e fegyvere vagy próbált-e szerezni. Azt sem tudni, hogy utólag megbánta-e az egészet, illetve valóban komolyan gondolta-e, hogy lövöldözni kezd a diáktársaira.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!