szerző:
hvg.hu

Pikáns részleteket osztott meg blogján a Népszava egykori főszerkesztője, Kereszty András arról, milyen volt és milyen lett a lap működése, miután Fenyő János megvásárolta azt. Kereszty több korábbi sztorit is felemlegetett, egyebek mellett azt is, amikor a tudta és ellenőrzése nélkül jelentettek meg egy Gyárfás Tamásról szóló cikket. A beszámoló szerint a volt úszóelnök később magához invitálta Keresztyt, és arra biztatta, tartson vele, mert "Fenyőnek nincs jövője".

Több mint érdekes részleteket árult el a Népszava korábbi működéséről Kereszty András, a lap egykori főszerkesztője, aki az Én meg a Gyárfás meg a Fenyő címmel közölt blogbejegyzést szerdán.

Kereszty ebben arról ír, hogy négy éven át vezette a lapot, és maga Fenyő hívta oda, hogy sikerre vigye az általa frissen vásárolt újságot.

Éveken át jól megvoltunk. János erőszakos, kőkemény ember volt. Szakmailag azonban jól megértettük egymást, néha egy kicsit ordibáltunk, de sose éreztette azt, hogy ő a góré

– emlékezett vissza Kereszty.

Az egykori főszerkesztő szerint a dolgok akkor kezdtek megváltozni, amikor a különböző magazinok, és az újonnan vett napilap után Fenyő úgy vélte, hogy egy televízióra is szüksége van.

"Megvásárolta a Stáb Rt. nevezetű társaságot, amelynek résztulajdona volt a Nap TV-ben. Abban a Gyárfás gründolta vállalkozásban, amely többórás reggeli műsorsávot kapott a közszolgálati televízióban. Gyárfásnak sokévi munkája feküdt ebben a vállalkozásban. De végső soron ő is, és Fenyő is azért küzdött a kis Nap tévéért, hogy ott legyenek, amikor a nagy falat kerül szétosztásra, amikor privatizálják a közszolgálati médiumot" – olvasható a bejegyzésben.

Kereszty úgy emlékszik, hogy Fenyő ekkor kezdett beavatkozni a Népszava munkájába. Mint írta, Fenyő folyamatosan hozta a "füleseket", hogy "ezt csinálta Gyárfás, azt csinálta Gyárfás, ilyen per van ellene, olyan botrány van körülötte", de Kereszty szerint ez még akkor nem látszódott az újságban.

Aztán, mint Kereszty írja, eljött a nyár, a feleségével együtt pedig elutaztak két hétre az újságíró-szövetség széplaki üdülőjébe. "Ott nyaralt Gyárfás is. Nem voltunk barátok. Csak köszöngettünk egymásnak reggelenként."

A bejegyzés szerint Fenyő még az indulás előtt megmutatott Keresztynek egy tervezett cikket, amit a belpolitikai rovat egyik munkatársa írt arról, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egy közel háromszázmillió forintos áfacsalási bűnügyben gyanúsítottként ki akarja hallgatni Gyárfást.

Kereszty azt írja, kérte, hogy nézzenek utána a dolognak alaposan. "Felhívtam egy kaposvári kollégát, aki azt mondta, hogy a rendőrség megszüntette a Nap TV elnöke ellen az eljárást. Igaz, még nem volt tisztázott, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában vagy bizonyítottság hiányában szüntették-e meg."

Kereszty azt írja, ezután beszélt Fenyővel, hogy ha majd két hét múlva visszajön Széplakról, újra ellenőrizni fogják a hírt. Erre Fenyő ordított egy nagyot, hogy "mit kell egy rendőrségi közlést ellenőrizni? Gyárfás egy csaló. Ki kell nyírni". Kereszty szerint Fenyő pontosan ezt a kifejezést használta.

"Aztán egy nap, Széplakon olvasom a Népszavában a cikket, amit ellenőrzés nélkül nem engedtem volna közölni. Visszautaztunk Pestre. Fenyő azzal fogadott, hogy nagy sikere volt az írásnak. Gyárfás őrjöng. Televíziós vitára hívta ki az ügyben. De most 'kitöri a nyakát'. A vitára – mondta – természetesen nem én megyek, hanem te. Te vagy a főszerkesztő."

A bejegyzés szerint Gyárfás megszervezte, hogy a műsor közben Kaposvárról bejelentkezzen egy rendőrségi szóvivő, és cáfolja a Népszava információját. Kereszty aztán kiment a stúdióból a Szabadság térre, mire Gyárfás felé fordult:

Sokkal jobban tennéd, ha velem tartanál. Fenyőnek nincs jövője. Ahogy most viselkedik, kinyírja magát.

Kereszty a "beerőszakolt" cikk miatt végül lemondott posztjáról.

Mint megírtuk, Gyárfás Tamást kedden őrizetbe vették gyilkosságra való felbujtás gyanújával az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság ügyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz, Windisch Judit Itthon

"Fenyő úrral még életében megbékéltem" – Gyárfás Tamás a célkeresztben

Hosszú évek óta közszájon forog, hogy az 1998-ban meggyilkolt Fenyő Jánossal hírhedten feszült viszonyt ápolt Gyárfás Tamás médiavállalkozó, az úszószövetség volt elnöke. Kedden mégis általános meglepetést okozott, amikor elkezdett terjedni a hír, amely szerint a volt sportvezetőt kihallgatták a 20 évvel ezelőtti emberölési ügyben. De min feszült egymásnak Fenyő és Gyárfás?