szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A négy elkövető, köztük egy akkor 16 éves fiatalkorú fiú főleg lengyel és kínai turistákat, illetve egy esetben két magyar férfit rabolt ki. Hármukat nem jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Részlege az ügyben 2017 májusában nyújtott be vádiratot fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak – egy az elkövetés idején 16 éves fiú, egy 23 éves férfi, valamint női társaik, akik közül az egyik akkor 20, a másik 18 éves volt – 2016. szeptember elején előzetesen megállapodtak abban, hogy pénzszerzés érdekében együtt rablásokat követnek el.

Helyszínül a Gellért-hegyet választották, tekintettel arra, hogy annak természeti adottságainál fogva, a sziklás, bokros részeken a járókelők kevésbé észlelhetik a támadásokat. Az elkövetéshez a fiatalkorú egy gáz- és riasztópisztolyt, míg férfi társa egy zsebkést vett magához. Abban is megállapodtak, hogy a bűncselekményt a fiatalkorú és férfi társa hajtja végre, míg ezalatt a két nő szerepe a figyelés lesz.

A fenti módon a vádlottak a vád szerint 2016. szeptember 6. és 2016. szeptember 21. napja között – négyük közül változó részvétellel – két kínai, illetve egy lengyel turistát, és két magyar férfit raboltak ki; a náluk lévő fegyverrel, valamint késsel fenyegetve tőlük telefont, fényképezőgépet, készpénzt tulajdonítottak el.

A vádemelés az ügyben eredményes volt, az ügyben elsőfokú marasztaló ítélet született; a kerületi ügyészség vádirata alapján az ügy fiatalkorú vádlottját a Budai Központi Kerületi Bíróság 3 év 8 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére, felnőtt férfi társát 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre, míg az idősebb nőt 5 év végrehajtandó, a nála fiatalabbat pedig 1 év 8 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!