szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök úgy véli, hogy Ausztriának Emmanuel Macron francia elnök és nem a V4-ek oldalára kell állnia, mivel szerinte a visegrádi országok semmi izgalmasat nem kínálnak Európának.

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy az osztrák államfő Soros György és a migránsok oldalára állt. A külgazdasági és külügyminiszter így reagált vasárnap arra, hogy a Profil című politikai hetilap interjút közölt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel, aki a cikk szerint védelmébe vette Soros Györgyöt. Az üzletmeber már volt nála vendégségben a Hofburgban.

Az osztrák szövetségi elnök kifejtette, hogy Ausztriának Emmanuel Macron francia elnök és nem a V4-ek oldalára kell állnia. "A visegrádi országok semmi izgalmasat nem kínálnak ugyanis Európa számára, pedig - Orbán Viktort is beleértve - rendkívül intelligens politikusaik vannak".

Az államfő szemében Soros György a civil társadalom képviselője, emberbarát, aki milliókkal támogatta az egyetemeket, valamint a demokráciát szolgáló ngo-kat. Hangsúlyozta: sokan vélik úgy, ahogyan a milliárdos, hogy Európa demográfiai gondokkal küzd, és rá van szorulva a bevándorlásra. Van der Bellen hozzátette: lényegesnek tartja a migránsok integrációját, mert különben 10-20 év múlva visszaüt a probléma. Vagyis megfelelő végzettséghez, illetve álláshoz kell juttatni őket, és főként a gyerekekért kell sokat tenni – közölte a lap.

Szijjártó Péter szerint az osztrák államfő téved, "Soros György nem az európai embereket képviseli, hanem a migránsokat, és legfőképpen a saját érdekeit tartja szem előtt". Ilyenek a spekulánsok – fogalmazott a miniszter, kiemelve: a magyar kormány megvédi Magyarországot "Soros Györggyel és csatolt részeivel szemben, ugyanis Soros György migránsokat, káoszt és rombolást hagy maga után".

A miniszter úgy vélte: Alexander Van der Bellen egy migránsokkal elárasztott Ausztriát szeretne, erről - mint megjegyezte - "majd számoljon el az osztrák választóknak". A magyar kormány nem migránsokra, hanem békében és biztonságban élő magyar családokra akarja építeni az ország jövőjét – közölte Szijjártó Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Meghalt egy ember egy belgrádi robbanásban

Meghalt egy ember egy belgrádi robbanásban