szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kerületi polgármesterekből parlamenti képviselő lesz több helyen is, ezért ezeken a helyeken időközi választásokat írnak ki. Együttműködne az ellenzék.

A mindig jól értesült Népszava arról ír, hogy szerdán – amikor Orbán Viktor Brüsszelbe utazott, mert kirendelték – ülnek össze a baloldali ellenzék pártjai, hogy egyeztessenek a hogyan továbbról. Az MSZP fővárosi politikusa, úgynevezett erős ember, Horváth Csaba a múlt héten azért hívta tárgyalóasztalhoz a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, valamint a Liberálisokat, hogy megállapodjanak egy esetleges előválasztás feltételeiről.

Az előválasztás szabályai csak a józsefvárosi (itt Kocsis Máté fideszes kerületi polgármester lett képviselő, hovatovább frakcióvezető), illetve a XV. kerületi (Hajdú László DK-s képviselő lesz) időközikre vonatkozik.

„Nem mondanám, hogy boldoggá tettem a pártokat az előválasztás ötletével, de a cél ettől függetlenül még ugyanaz: egy jelölt álljon majd a Fidesz indulójával szemben. Még egyszer nem fordulhat elő, hogy a választások előtt egy nappal még mindig a visszalépésekről egyezkednek a pártok” – mondta a lapnak Horváth.

Hozzátette, az előválasztás nem cél, hanem csak egy eszköz, s ha a pártok más módon is meg tudnak állapodni egy közös jelöltben, akkor nincs is rá szükség. Az előválasztással nem feltétlenül, de az összefogás szükségességével egyetérthetnek a pártok, erre utal legalábbis, hogy mindegyik meghívott azt ígérte, jelen lesz az egyeztetésen. Ráadásul az előválasztásra nem is mutatkozik reális esély, mert Józsefvárosban július 8-ra tűzték ki a választást.

(Népszava)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!