Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A Figyelő Korzó című, I. kerületi melléklete egy elementáris erejű cikkel indul, amelynek címe:

A magyar nyelv hungarikum.

A Budavári Önkormányzat Márai Sándor Mikó utcai szobránál tartott költészetnapi megemlékezésén hangzott el a fenti mondat, amelybe nehéz belekötni, akárhogy is próbálkozna idegenszívű, sorosista lelkünk.

Reisinger János irodalomtörténész száját hagyta el a tétel: a magyar nyelv igazi hungarikum, ugyanis öt versrendszerben képes megszólalni, míg a többi maximum háromban. A magyar nyelv tehát hungarikum: semelyik más nyelv nem hívhatja magának magyarnak, bármennyire szeretné is. Erre varrjanak gombot a románok vagy a szlovákok. Nagy Gábor Tamás polgármester pedig arról beszélt, az elmúlt két évtizedben évről évre kiváló költőkkel kereste a választ a kérdésre, mit ünneplünk a költészet napján. Hát ezért érdemes Figyelőt olvasni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!